Nagyvilág

Nem csak fát szállított az eltűnt hajó?

Előkerült az Arctic Sea nevű teherszállító hajó, amelynek több mint két hete nyoma veszett az Északi-tengeren - állította pénteken online kiadásában a Financial Times Deutschland (FTD) című német lap.

A lap pénteki online kiadásában napvilágot látott értesülések szerint a teherhajó az Afrika nyugati partjainál fekvő Zöld-foki-szigeteknél bukkant fel a kora hajnali órákban. Legalábbis a hatóságok úgy vélik, hogy az Arctic Sea lehet az a hajó, amelyet a térségben észleltek – írta a lap két, egymástól független forrásra hivatkozva.

Az Arctic Sea legutóbb július 28-án adott életjelet magáról. Akkor a Doveri-szoroson haladt keresztül. Két nappal később az észak-franciaországi partoknál azonosították, ám azóta nyoma veszett.

A máltai zászló alatt közlekedő Arctic Sea állítólag egy finn hajózási társaság megbízásából farakományt szállít Finnországból Algériába. Eredetileg augusztus 4-én kellett volna megérkeznie. A spanyol parti őrség nem észlelte a Gibraltári-szorosban, pedig ott mindenképpen át kellett volna haladnia, hogy elérje úti célját.

A teherszállító hajón 15 orosz matróz teljesít szolgálatot. Dmitrij Medvegyev orosz elnök utasította a Fekete-tengeri hadiflotta négy hajóját az Arctic Sea felkutatására. Az FTD-nek nyilatkozó szakértők szerint két napba telhet, mire az orosz hajók elérik a Zöld-foki Köztársaság felségvizeit.

Előzőleg a máltai hajózási hatóság közölte, hogy július 24-én Svédország partjainál fegyveresek hatoltak az Arctic Sea fedélzetére. Kábítószer-ellenes nyomozóknak adták ki magukat, és bántalmazták a személyzet tagjait, többüket súlyosan.

Állítólag 12 óra elteltével útjára engedték a hajót. A svéd kormány közölte, hogy semmiféle intézkedésre nem került sor a svéd hatóságok részéről.

Az Arctic Sea hivatalosan egymillió euró értékű farakományt szállít. Az utóbbi napokban azonban mind gyakoribbak a találgatások arról, hogy esetleg más is lehet a 100 méter hosszú teherhajó rakterében. Egyebek között fegyverről és kábítószerről hallani – írta az FTD.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik