Nagyvilág

Izraelt megfeddte az ENSZ

Navi Pillay, az ENSZ emberi jogi főbiztosa pénteken közzétett jelentésében felszólította Izraelt, hogy vessen véget az "illegális" telepbővítéseknek.

A jelentés szerint “súlyos jogsértések” történtek a december végi-január eleji gázai övezeti izraeli katonai offenzíva idején.
“Izrael kormányának be kell szüntetnie a telepek bővítését, amelyek illegálisak” – áll a jelentésben, amely az emberi jogok helyzetét mérte fel a palesztin területeken a gázai offenzíva ideje és április között.

A 34 oldalas jelentés szerint Navy Pillay követeli a palesztinok kilakoltatásának és házuk lerombolásának azonnali leállítását is.
Az emberi jogi biztos szintén követeli a palesztinok ciszjordániai közlekedésére vonatkozó korlátozások és a gázai övezeti blokád enyhítését.

“Az amúgy is kritikus emberi jogi helyzet tovább romlott december és április között” az ENSZ-tisztségviselő szerint, aki kifogásolta a palesztin mentőszolgálatok szerint több mint 1400 palesztin halálát okozó izraeli offenzíva során elkövetett “súlyos jogsértéseket”. A katonai művelet Izrael szerint válasz volt arra, hogy palesztinok rendszeresen rakétákkal lőtték a zsidó állam területét.

Navi Pillay olyan problémákat sorol fel, mint az “önkényes fogva tartások, kínzások és rossz bánásmód, bírói eljárás nélküli kivégzések, kényszerkilakoltatások és házrombolások, valamint a telepbővítések és az azokkal kapcsolatos erőszakos cselekmények, a mozgás- és szólásszabadság korlátozása”.

Aharón Lesno-Jaar, Izrael genfi ENSZ-nagykövete elutasította a jelentés megállapításait. A nagykövet szerint a dokumentum az Emberi Jogi Tanács Izrael-ellenességét tükrözi, és elfelejti például megemlíteni a korlátozások könnyítésére nemrégiben hozott intézkedéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik