Nagyvilág

Föllángoltak a harcok Gázában

Egy iszlamista fegyveres csoport pénteken "kikiáltotta az emirátus" a Gázai övezetben, és rögtön össze is csapott a területet ellenőrző Hamász palesztin radikális mozgalommal; 15-en megsebesültek.

A magukat Isten Harcosainak nevező csoport vezetője, Abdel-Latif Musza jelentette be egy mecsetben a teokratikus uralom (istenuralom) “megszületését” a Gázai övezetben. A bejelentést több száz főt számláló, vidáman kiabáló hallgatóság ünnepelte meg. A főnök mögött állig fölfegyverkezett, fekete ruhás, álarcos testőrök álltak. Az egyikük egy robbanó övnek tűnő kiegészítőt viselt – mondták szemtanúk.

A mecseten kívül mintegy száz, pakisztáni stílusú öltözéket viselő fegyveres tartott erődemonstrációt, majd amikor megérkezett a Hamász rendőrsége, elbarikádozták magukat a Rafahban lévő épületben. Eközben tűzharc tört ki, és mintegy 15-en megsebesültek.

Iszmail Hánije, a Hamász gázai kormányának vezetője a pénteki igehirdetés alatt tagadta, hogy az övezetben külföldi iszlamista harcosok, az iraki és afganisztáni háború veteránjai tartózkodnának. Ilyenek nincsenek a Gázai övezet földjén… ez cionista propaganda – jelentette ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik