Külföld

Előzetesben a romák cseh támadói

admin
admin

2009. 08. 14. 17:06

Vádat emelt a cseh rendőrség négy szélsőséges ellen. Valószínűleg ők állnak az észak-morvaországi Vítkovban április 19-én egy romák lakta ház ellen elkövetett Molotov-koktélos támadás mögött - közölték pénteken Ostravában.

Mind a négy férfi ellen rasszista indítékú gyilkossági kísérlet a vád. Az üggyel kapcsolatban 12 személyt – kilenc férfit és három nőt – vett őrizetbe szerdán a cseh rendőrség. Nyolc embert a kihallgatás után szabadon engedtek. A megvádolt négy személyt viszont előzetes letartóztatásba helyezték – közölte Dalimil Sypták, az észak-morvaországi bűnügyi rendőrség igazgatóhelyettese.

Véletlenszerűen választottak

A támadás következtében a lakóház leégett, s három roma súlyos égési sebeket szenvedett. Egy kétéves kislány még mindig életveszélyes állapotban van, az ostravai kórházban ápolják.

A négy férfi választása véletlenül esett a vítkovi roma családra, a támadást ugyanakkor több héten át alaposan előkészítették. A férfiak közül néhányan büntetett előéletűek, s mindnyájan a jobboldali szélsőséges mozgalmak hívei. Ketten már beismerő vallomást is tettek. Tettükért 12-15 éves szabadságvesztést vagy akár “rendkívüli büntetést” is kaphatnak – mondta újságíróknak Brigita Bilíková államügyész.

Több támadásért is felelhetnek

Roma aktivisták, akik ismerik az ügy és a vizsgálatok hátterét, nem zárták ki, hogy a szélsőséges csoport több hasonló bűncselekményt is elkövetett. “Az utóbbi hat évben a régióban több hasonló támadás volt, amelyek tetteseit eddig nem sikerült kézre keríteni. Nem kizárható, hogy ez a csoport volt az” – mondta újságíróknak Kumara Vishwanathan roma aktivista.

“Ki kell várni a vizsgálatok lezárását. A korábbi ügyeket csak a tények alapján tudjuk újra megnyitni” – állította Sona Setínská rendőrségi szóvivő. Az államügyész szerint a bizonyítási eljárás nagyon bonyolult, nehézkes.

Csehországban nem ez volt az első Molotov-koktélos támadás romák ellen, az utóbbi években már történt hasonló eset. A cseh politikai elit akkor azonnal élesen elítélte a bűncselekményt. Miután Csehországban az utóbbi időben megszaporodtak a szélsőséges bűncselekmények, a kormány tavasszal intézkedéscsomagot fogadott el annak érdekében, hogy az ilyen esetek ne ismétlődhessenek meg.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.