Nagyvilág

Több tonna ópiumra bukkantak

Több tonna ópiumra bukkantak brit katonák egy afganisztáni birtokon, amely Hamid Karzai elnök féltestvérének tulajdona.

Ahmed Vali Karzai cáfolta az újság értesülését, és azt állította, hogy az írással csak féltestvérének akartak ártani a közelgő afganisztáni elnökválasztás előtt. A hamburgi hírmagazin szerint a brit elitalakulat július 22-én elfogott egy csoport tálibot, akik ópiumot szállítottak. Az ügyben indult nyomozás a dél-afganisztáni Kandahár tartományba vezetett, egy birtokhoz, amelynek magas fallal körülvett központi épületében több tonnányit találtak a heroin-alapanyagból.

A Stern jelentése szerint kiderült, hogy a terület a tartományi tanács elnöki tisztségét betöltő Ahmed Vali Karzaié. Hamid Karzai elnök féltestvéréről nyugati megfigyelő évek óta azt állítják, hogy az afganisztáni kábítószer-kereskedelem ismert alakja, és a rokoni kapcsolat miatt érinthetetlen. “Hamarosan választás lesz (Afganisztánban). Kizárólag azért csinálják ezt, hogy ártsanak az elnöknek, ennyi az egész” – reagált a Stern jelentésére Ahmed Vali Karzai, aki azt állította, hogy nincs tudomása semmiféle ópiumfogásról a szóban forgó térségben, “de ha elő is fordult ilyen, nincs rá bizonyíték, hogy az ő birtokán történt volna”.

“Meg tudják mutatni ezt a területet? Kinek a tulajdonában van? Lefogadom, hogy a brit különleges egységek nem tudják megmutatni nekem azt a birtokot, amely az én tulajdonomban van és ópiumot találtak rajta” – mondta az afgán elnök féltestvére. Ahmed Vali Karzai mindig is váltig tagadta, hogy bármi köze lenne a kábítószer-termesztéshez és a drogkereskedelemhez. Legutóbb májusban került gyanúba, amikor konvoját támadás érte. Egy testőre meghalt, ő maga sértetlenül túlélte a merényletet. Az akció körülményeinek elemzése alapján az Afganisztánban harcoló ENSZ-vezetésű erők szakértői arra következtettek, hogy a támadás a drogüzletet ellenőrző csoportok közti konfliktusokból fakadt.
A kandahári ópiumfogás kapcsán keletkezett videofelvételeket és kihallgatási jegyzőkönyveket a britek átadták a kabuli belügyminisztériumnak, amely azonban nem tett lépéseket az ügyben – írta a Stern.

Az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala (UNODC) szerint a tálib rendszer elűzése, 2001 óta a hatalmas országban ismét virágzik a heroin elsődleges alapanyagát szolgáltató, illegális máktermesztés és a kábítószer-kereskedelem. Nagyjából hárommillió ember él a kerti mák termesztéséből. Az UNODC szerint az utóbbi hónapokban némileg csökkent az ópiumtermelés, de csak a szokatlanul nagy szárazság miatt, és azért, mert a tavalyi rekordtermés után csökkent a máknövényből kivont nyers ópium ára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik