Nagyvilág

Meghalt JFK testvére

Nyolcvannyolc éves korában elhunyt Eunice Kennedy Shriver, a néhai John F. Kennedy amerikai elnök testvére, a speciális olimpiai játékok életre hívója.

Eunice Kennedy Shriver (forrás: msnbc)

Eunice Kennedy Shriver (forrás: msnbc)

“A lenyűgöző Eunice Kennedy Shriver hajnali két órakor megtért Istenhez” – adta hírül kedden a Kennedy-család. Shrivert, aki az utóbbi időben sorozatos agyvérzésektől szenvedett, egy héttel ezelőtt szállították kórházba, diagnózisát nem hozták nyilvánosságra. A nagy tekintélyű politikusi dinasztia tagjai, így a Eunice lányát, Mariát feleségül vevő Arnold Schwarzenegger is meglátogatta őt hétfő délelőtt a massachusetts-i Cape Cod Kórházban.

A speciális olimpia ötlete, melyet Rosemary nevű értelmi fogyatékos húga inspirált, egy 1962-es marylandi nyári táborból nőtte ki magát olyan sporteseménnyé, amelyen ma már a világ 180 országából mintegy 3 millió értelmi fogyatékos atléta versenyez egymással.

Eunice Kennedy Shriver 1921-ben, a Kennedy-család ötödik gyermekeként látta meg a napvilágot. Az Egyesült Államok királyi családjaként is emlegetett, demokrata párti Kennedyeknek ő volt a lelke. Az 1963-ban meggyilkolt John F. Kennedy elnök, majd az 1968-ban merénylet áldozatává vált Robert Kennedy szenátor halála után, Eunice eltávozásával, valamint testvére súlyos betegségével az amerikai politikai élet egy korszaka a végéhez közeledik. Eunice Kennedy Shrivert két testvére, Edward és Jean Kennedy Smith, valamint 19 unokája is gyászolja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik