Külföld

Chávez háborúra készül?

admin
admin

2009. 08. 10. 12:05

Hugo Chavez venezuelai elnök azzal vádolta meg Kolumbiát, hogy az ország katonai lerohanására készül amerikai segítséggel. Chávez bejelentette, hogy a jövőben orosz tankokat fog vásárolni, mivel fenyegetve érzi magát a szomszédos Kolumbiában megnövekedett amerikai haderő miatt.

Bizonyítékok vannak rá, hogy kolumbiai katonák átlépték az Orinoco folyót, és venezuelai területre léptek – jelentette ki, hozzátéve, hogy az esetet provokációnak tekintik.

A venezuelai kormány 2005 óta már négymilliárd dollár értékű katonai felszerelést vásárolt Moszkvától, beleértve a Kalasnyikovokat és helikoptereket is. Chávez szerint Kolumbia amerikai katonák fogadásával kapcsolatos terve ellenséges akciót és igazi fenyegetést jelent nemcsak Venezuelának, de baloldali szövetségesei számára is – írja a BBC.

A venezuelai elnök tankbeszerzési bejelentésével nyomást kíván gyakorolni Kolumbiára, továbbá a kolumbiai import felfüggesztését is kilátásba helyezte. Alvaro Uribe kolumbiai elnök a növekvő USA-haderő jelenlétét a kábítószer-kereskedelem elleni harcban nyújtott intenzív támogatással magyarázta, Chávez azonban mereven elutasította ezt. “Meddig fog még nekünk hazudni?” – kérdezte a venezuelai elnök, és hozzátette, hogy Uribe csupán az USA bábja. A kérdésben Kuba is Venezuela mellé állt; “a fenyegetés az összes dél-amerikai országot érinti” – mondta Raúl Castro.

Venezuela elnöke szerint az USA “nagy szakértője” annak, hogyan ugrasszon össze “két testvért”, és azzal, hogy háborút provokálnak Venezuela és Kolumbia között, a “jenki-birodalom terveit” váltják valóra.

Emellett Chávez tagadta azon korábbi vádakat is, melyek szerint anyagilag és fegyverek átadásával támogatta a kolumbiai gerillákat (FARC). A 80-as években Svédországtól vásárolt, mára FARC-kézben lévő fegyverekkel kapcsolatban pedig elmondta, hogy azokat korábban egy másik kolumbiai kormányellenes csoport, az ELN (Nemzeti Felszabadítási Hadsereg) lopta el egy határ menti rajtaütés során, és a híresztelésekkel ellentétben nem a venezuelai kormány adta el a gerilláknak.

Az Egyesült Államok kolumbiai katonai jelenléte miatt „a háború szelei fújnak… Washington Latin-Amerika Izraeljévé kívánja tenni Venezuelát” – nyilatkozta Chávez.

Alvaro Uribe kolumbiai elnök a környező országoktól kapott kritikák megcáfolására hét országot érintő latin-amerikai körútra indult az „átláthatóság jegyében”, hogy bizonyítsa a megalakítandó új amerikai bázisok nem egy háború kirobbantását, hanem az illegális drogkereskedelem visszaszorítását szolgálják.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

NEW YORK, NY - DECEMBER 09: People carry signs addressing the issue of sexual harassment at a #MeToo rally outside of Trump International Hotel on December 9, 2017 in New York City.   Stephanie Keith/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.