Külföld

Nem kerül az alkotmánybíróság elé a nyelvtörvény

admin
admin

2009. 08. 08. 18:49

Valószínűleg nem sikerül a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) az alkotmánybíróság elé vinni a szlovákiai államnyelvtörvényt, mert kezdeményezéséhez a szlovák pártok között nem talált partnereket - írta az Új Szó című pozsonyi magyar napilap szombaton.

A Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) szerint a jogszabály rossz, de nem alkotmányellenes, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) pedig figyelemelterelő hadműveletnek tartja és nem kíván foglalkozni a témával. Ezzel gyakorlatilag esélytelenné vált a beadvány beterjesztése – jegyzi meg a lap.
A beadványban az MKP a júniusban elfogadott nyelvtörvény egyes módosításainak megsemmisítését kérné.

Az alkotmánybírósági beadványhoz 30 képviselő aláírása szükséges, de a magyaroknak csak 20 képviselőjük van a pozsonyi parlamentben. Mindnyájan az MKP listáján jutottat be a parlamentbe, de öten kiléptek az MKP-ből és most az újonnan alakult párt, a Híd-Most színeiben politizálnak.

Az SDKU elnöke szerint a jogszabály nemcsak a kormányzó Irány-Szociáldemokráciának (Smer) és a Szlovák Nemzeti Pártnak (SNS) jó, hanem az MKP-nak is: a témával mobilizálni tudja választóit. “Ebből a csetepatéból semmi jó nem származhat egyetlen szlovák állampolgár számára sem” – állítja Mikulás Dzurinda.

Csáky Pál, az MKP elnöke szerint a nyelvtörvényt minden demokratikusan gondolkodó politikusnak el kellene utasítania, ezért nem érti Dzurinda hozzáállását. A lapnak nyilatkozó Stanislav Janis, az SDKU frakcióvezetője nem tud arról, hogy a kérdésben a párton belül döntés született volna, de ő személyesen sem támogatná aláírásával a beadványt, mert feleslegesnek tartja.

“Most egy-egy alkotmánybírósági beadvány csak politikai gesztus, ugyanis a testület nem működik, a bíróság Robert Fico kormányának kiszolgálója” – mondta Janis.
Az MKP az európai színtéren kíván revánsot venni a kereszténydemokratákon – ha a KDH nem írja alá a beadványt, nem támogatják a párt jelöltjének megválasztását az Európai Néppárt alelnöki posztjára – olvasható a pozsonyi lapban.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

AUCKLAND, NEW ZEALAND - AUGUST 29:  Phil Taylor engages with his fans during the Auckland Darts Masters at The Trusts Arena on August 29, 2015 in Auckland, New Zealand.  (Photo by Michael Bradley/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.