Nagyvilág

Kommandósok oszlatták a szlovák szélsőjobbot

Gumibotokkal és vízágyúval oszlatta fel a szlovák rendőrség a szombaton délután a Slovenská Pospolitost (Szlovák Testvériség) polgári szervezet tüntetését az állítólagos roma terror ellen a kelet-szlovákiai Szentmihályfalván.

A sokak által szélsőjobboldalinak tekintett Szlovák Testvériség tiltakozó akciója reagálás volt arra a múlt hét végén történt esetre, amelynek során két fiatalkorú roma a helyi futballpályán úgy megvert egy 65 éves férfit, hogy elveszítette fél szemét. Az év elején egy gyilkosság is történt a faluban, amelynek elkövetője roma volt.

A kommandósok és a szélsőségesek azután csaptak össze, hogy az utóbbiak nem voltak hajlandóak befejezni a település polgármestere által feloszlatott, engedély nélkül tartott tüntetésüket. Jozef Brendza polgármester felhívásának semmibevétele után a kommandósok gumibotokkal és kutyákkal a mintegy 250 szélsőségest és a legalább 150-200 helyi lakost kiszorították a futballpályáról, majd vízágyút is bevetettek. A szélsőségesek kövekkel és üvegekkel dobálták meg a rendőröket, akik három tüntetőt letartóztattak.

“Minket verjetek, ne őket”

A Szlovák Testvériség hívei délben a helyi futballpályán gyűltek össze, mert a település központjában összejövetelüket nem engedélyezték. Marián Kotleba, a Slovenská Pospolitost vezérének érkezésekor a tüntetők az úton gyülekeztek, s a kisváros központjába akartak vonulni. A településen nagy számban jelen lévő kommandósok több kutyával és egy vízágyúval azonnal elállták az utat, s megakadályozták a felvonulást. Ekkor komolyabb összetűzés nem volt, sérülés nem történt.

A nagyszámú helyi lakos, aki a helyszínen követte az eseményeket hangos bekiabálásokkal bírálta a rendőröket, hogy megakadályozták a felvonulást. “Szégyen”, “Miért véditek a gyilkosokat?”, “Minket verjetek, ne őket” és más hasonló szemrehányásokat lehetett hallani. A község melletti roma telep a nap folyamán üres volt, lakosai elhagyták házaikat.

“Robert Fico kormánya súlyos milliókat költ a romákra, de a törvények betartását nem követeli meg tőlük. Azért vagyunk itt, hogy erre felhívjuk a figyelmet. A helyzet tűrhetetlen” – jelentette ki Kotleba, akit a helyiek is megtapsoltak és megéljeneztek.

A szlovák-magyar találkozó előtt oszlatták fel a szervezetet

Kotleba szerint a Slovenská Pospolitost hívei addig maradnak Szentmihályfalván, amíg a belügyminiszter vagy az országos rendőrkapitány személyesen nem adnak magyarázatot arra, miért tétlenek a “roma-ügyekben”. “A kommandósokra nem a mi rendezvényeinken van szükség, hanem a roma településeken, ahol rendszeresen törvénysértések, rendzavarások történnek” – hívta fel a figyelmet Kotleba, aki hivatalosan ugyan már nem a szervezet elnöke, de továbbra is ő számít a legfőbb szellemi vezérnek.

Beszéde után hangzott el a polgármester felhívása, s került sor az immár erőszakos rendőri fellépésre.

A pozsonyi belügyminisztérium tavaly november 12-én, három nappal a révkomáromi szlovák-magyar kormányfői találkozó előtt döntött a Szlovák Testvériség betiltásáról. Akkori sajtóvélemények szerint a döntés mögött nagy valószínűséggel az állt, hogy ezzel is erősíteni akarták Fico tárgyalási pozícióját. A szlovák belügyi tárca nemzetiségi, faji, vallási és politikai gyűlöletkeltéssel indokolta a Szlovák Testvériség feloszlatását. A szlovák legfelsőbb bíróság viszont néhány hete érvénytelenítette ezt a döntést, s az ügyet visszaadta a minisztériumnak. A taláros testület úgy találta, hogy Robert Kalinák belügyminiszter döntése törvénytelen volt, a Szlovák Testvériség feloszlatásához a feltételek nem voltak adottak. A Szlovák Testvériség ezért polgári szövetségként továbbra is létezhet és működik is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik