Nagyvilág

Kivégezték a pekingi reptér volt vezetőjét

A 60 éves Li Pej-jinget (Li Peiying) februárban találta bűnösnek egy bíróság 4 millió dollárnak megfelelő összegű kenőpénz elfogadásában, illetve 12 millió dollárnyi közvagyon elsikkasztásában. Az elítélt 14 éven át folytatta üzelmeit.

A kínai legfelsőbb bíróság helybenhagyta a Li ügyében ítélkező bírói testület döntését. Az elítélt kegyelmi kérvényét elutasították. Az egykoron Li irányítása alatt lévő Capital Airports Holding Company kilenc kínai tartományban 30 repülőteret üzemeltet. A vállalat kezelésére bízott vagyon több mint 100 millliárd jüan (14 milliárd dollár), a társaság 38 ezer dolgozót alkalmaz.

Csinan (Jinan) város népbírósága februárban súlyosbító körülményként vette figyelembe, hogy Li nem csupán elfogadta a kenőpénzt, hanem el is várta a megvesztegetési összegeket. Az ítélet szerint Li az általa elsikkasztott közpénzekkel különösen súlyos gazdasági károkat okozott az államnak. A kínai hatóságok kíméletlen harcot folytatnak azok ellen a magas beosztású párttisztviselők és állami vállalatvezetők ellen, akik hivatali tisztségüket kihasználva korrupciós bűncselekményeket követnek el.

Két éve a kínai állami élelmiszer-egészségügyi és gyógyszer-engedélyezési hatóság volt vezetőjét végezték ki ugyancsak korrupció és kenőpénzek elfogadásának a vádjai alapján. Cseng Hsziao-jüt (Zheng Xiaoyu) 850 ezer dollárnyi készpénz fejében szemet hunyt a piacra kerülő termékek egészségre káros hatása fölött. Egy forgalomba került antibiotikum-készítmény legalább tíz ember halát okozta.
Kínában évente több embert végeznek ki mint a világ összes országában együttvéve. Egy San Franciscó-i emberjogvédő szervezet becslése szerint az idén várhatóan 5 ezren kerülnek hóhérkézre Kínában. A pekingi kormány nem hozza nyilvánosságra a kivégzések számát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik