Nagyvilág

Szlovákia: elhibázott volt a dunaszerdahelyi beavatkozás

Szakmailag elhibázott volt a tavalyi dunaszerdahelyi rendőrségi beavatkozás a DAC-Slovan labdarúgó mérkőzésen - jelentette ki Ján Kovarcík, a szlovák parlament védelmi és biztonságügyi bizottságának alelnöke csütörtökön Pozsonyban.

“Ez kimondottan szakmai ügy. Én, mint a parlament védelmi és biztonságügyi bizottságának alelnöke csak rámutatok erre” – nyilatkozta Kovarcík, aki a pozsonyi parlamentben a koalíciós Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalmat (HZDS) képviseli.
A szlovák nemzetiségű politikusok eddig szinte kivétel nélkül védték a dunaszerdahelyi beavatkozást, amelynek során több magyarországi szurkoló is megsérült. Ján Kovarcík az első fontosabb szlovák politikus, aki nyíltan bírálja a beavatkozást, amely komoly feszültséget keltett Pozsony és Budapest között.
A képviselő szerint a dunaszerdahelyi eset azért kapott politikai színezetet, mert nemzetiségileg vegyesen lakott területen történt. A szlovák rendőrséggel azonban más városokban is hasonló problémák vannak.

“Dunaszerdahelyt nagyon aprólékosan követtem, láttam a videofelvételeket is. Nagy szerencse volt, hogy az emberek a lelátóról nem zuhantak le, s nem zúzták halálra magukat” – húzta alá Kovarcík, s úgy vélte: “A rendőrség a hibás, mert a rendőrség volt az, amely kinyomta őket (a helyükről). Én nem tudom, hogy (a rendőrök) nem gondolkodnak-e el azon, hogy ha a nyomom magam előtt a tömeget, akkor annak a tömegnek a hátráláshoz helyre is szüksége van?”

A szlovák képviselő elismerte, hogy a mérkőzésre érkezett magyarországi szurkolókkal is probléma volt. “Ezért viszont a Szlovák Információs Szolgálatot (SIS) hibáztatom, a szükséges információk előre a birtokában voltak. Az ilyen dolgokat a rendőrségnek előre kell látnia, s a SIS-től lényeges információkat kell kapnia” – hangsúlyozta Kovarcík.
Szerinte a szlovák rendőrség szakmailag a múlt héten is hibázott, amikor Zsolnán a horvát Hajduk Split szurkolói ellen lépett fel. A Szlovákiában példa nélküli utcai összecsapások után mindkét oldalon több tucatnyi sérült volt, s 219 horvát szurkolót kiutasítottak az országból. A horvát szurkolókat korábbi rendbontások miatt eltiltottak csapatuk külföldi mérkőzéseinek látogatásától. A zsolnai zavargások akkor kezdődtek, amikor kiderült, hogy nem engedik be őket a stadionba.

Kovarcík már szerdán azt nyilatkozta, hogy a szlovák rendőrség nem képes megfelelő módon fellépni a nagyobb tömegek ellen, s felvetette, hogy Robert Kalinák belügyminiszternek az ismétlődő esetek miatt le kellene mondania.
Robert Fico miniszterelnök a bírálatokra reagálva csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy a belügyminiszter teljes mértékben élvezi bizalmát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik