Nagyvilág

Szabadlábra helyezik a Nagy Vonatrablót

Egészségi okokból szabadlábra helyezik a Nagy-Britanniában Nagy Vonatrablóként ismert Ronnie Biggset - jelentette be csütörtökön Jack Straw igazságügyi miniszter.

Ronnie Biggs orvosi kartonjából egyértelműen kiderül, hogy nagyon beteg, és állapota nemrégiben súlyosbodott, így ismét kórházba kellett szállítani. Állapotában nem várható javulás – közölte Jack Straw a tárca által kiadott közlemény szerint, amely nem tér ki arra, hogy fogoly mikor hagyhatja el a börtönt.
A Sky News hírtelevízió szerint Biggset várhatóan pénteken engedik ki, egy nappal 80. születésnapja előtt.
A büntetését az angliai Norwich börtönében töltő Ronnie Biggs július eleje óta van kórházban súlyos mellkasi fertőzéssel és csípőtöréssel.

Ronald “Ronnie” Biggs 1963. augusztus 8-án állította meg hamis tilos jelzéssel a brit királyi posta Glasgow-ból Londonba tartó értékszállító szerelvényét, amelyről tizenöt társával 2,6 millió akkori fontot emelt el; a 120 postazsák tartalma mai pénzben legalább 40 milliót érne. Fegyver ugyan nem dördült el az újkori brit kriminalisztika leghírhedtebb bűncselekménye során, de bántalmazták Jack Millst, a postavonat vezetőjét, aki nyomorékká vált.

A banda még a rablás évében lebukott, és Biggs harminc esztendőre szóló beutalóval vonult be a dél-londoni Wandsworth hírhedt börtönébe. Innen azonban 1965-ben megszökött. Párizsi és ausztráliai kitérővel Rióban telepedett le, ahol felvette a brazil állampolgárságot, és családot is alapított.
Egészségi állapota azonban kora haladtával megrendült, időközben a zsákmányolt pénz is elfogyott, így 2001-ben Biggs úgy döntött, visszatér Nagy-Britanniába. A brit igazságszolgáltatás a megtért szökevény előrehaladott kora ellenére sem látott okot az ítélet megsemmisítésére, így Biggs – aki tovább volt szökésben, mint amennyit börtönben kellett volna ülnie – ott folytatta a büntetés letöltését, ahol 36 évvel korábban “felfüggesztette”.

Az illetékes hatóságok néhány hete javasolták a nagybeteg elítélt szabadlábra helyezését, de Jack Straw igazságügy-miniszter akkor ezt nem hagyta jóvá, azzal az indokkal, hogy Biggs nem tanúsított megbánást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik