Nagyvilág

Obama vérszemet kapott

Miután a két újságíró már biztonságban volt, Barack Obama felszólította Észak-Koreát, állítsa le atomkísérleteit, és hagyjon fel a provokációkkal. Az is kiderült, hogy Obama kezdetektől be volt avatva Clinton „váratlan magánlátogatásának” minden részletébe.

Néhány órával azután, hogy a Bill Clinton által kiszabadított újságírók már biztonságban voltak, Barack Obama, amerikai elnök felszólította Észak-Koreát, hagyjon fel az atomkísérletekkel, és tartózkodjon a további provokációktól, amennyiben jobb kapcsolatot szeretne az Egyesült Államokkal – írja a BBC.

„Szeretnénk Phenjan tudtára adni, hogy van lehetőség továbbfejleszteni a kapcsolatot a két ország között, de ennek feltétele az atomkísérletek leállítása. Mindössze bizonyítékot akarunk, hogy Észak-Korea kész betartani a nemzetközi közösségen belüli alapvető normákat” – jelentette ki Obama elnök.

Az Egyesült Államok és Észak-Korea között gyakorlatilag nincs diplomáciai kapcsolat, gyakran az ENSZ vagy egyéb közvetítők révén kommunikálnak. Az elmúlt hónapokban különösképp megnőtt a feszültség a két ország között. Ráadásul Phenjan megszakította hatoldalú nukleáris tárgyalásait, miután az ENSZ elítélte az áprilisi rakétakísérleteket, majd földalatti atomrobbantásokkal és további rakétakísérletekkel folytatta provokációit.

Clinton látogatása diplomáciai játék eredménye?

A Current TV két újságíróját márciusban tartóztatták le, amíg egy riportot forgattak észak-koreai menekültekről. A televíziós csatorna egyébként Al Gore, a Clinton kormány egykori alelnökének érdekeltsége. A BBC szakértője szerint minden jel arra mutat, hogy Phenjan meglehetősen cinikusan egy diplomáciai játékra használta fel a két riportert.

Bár Bill Clinton phenjani útját Obama adminisztrációja „váratlan magánlátogatásnak” titulálta, mint kiderült, mégsem volt annyira váratlan. Ugyanis a Fehér Házhoz közel álló körökből kiszivárgott, hogy maguk az észak-koreaiak indítványozták Clinton volt elnök észak-koreai látogatását. Állítólag az amerikaiak garanciát kaptak arra, hogy Észak-Korea szabadon engedi az újságírókat, amennyiben a volt elnök országukba utazik.

A meg nem nevezett forrás szerint az észak-koreai hatóságok pedzegették a letartóztatott riportereknek, hogy Bill Clinton phenjani látogatása sokat segítene érdekükben. A két nő ezt továbbította családja felé, majd a családtagok az információt Al Gore révén eljutatták az Egyesült Államok külügyminisztériumához.

Állítólag Obama elnök már a kezdetektől be volt avatva a misszió részleteibe, valamint az abbamaradt hatoldalú nukleáris tárgyalások résztvevői közül az USA szövetségesei is tudtak róla.

Észak-Korea humanitárius és békeszerető politikája

A kiszabadult amerikai-koreai Euna Lee és a kínai-amerikai Laura Ling, akik már családjaikkal vannak, elmondták, hogy életük legnehezebb és legszívszorítóbb 140 napját élték át. Alaposan meglepődtek, amikor bevezették őket a szobába, ahol Bill Clinton várt rájuk, de akkor már érezték, hogy minden rendben lesz, és véget ér számukra a rémálom.

Amerikai források szerint az észak-koreai kormány nem támasztott feltételt az újságírók szabadon engedéséhez, vagyis azt nem kötötte össze a nukleáris programjáról folyamatban lévő nemzetközi tárgyalásokkal.

Az észak-koreai állami hírügynökség a riporterek szabadon engedését úgy kommentálta, hogy ez „a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság humanitárius politikájának és békeszeretetének jele.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik