Nagyvilág

Megkegyelmezett Kim Dzsong Il – Clinton sikerrel járt

Kim Dzsong Il észak-koreai vezető kedden méltányosságból megkegyelmezett az Észak-Koreában bebörtönzött két amerikai újságírónak.

A KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség jelentése szerint “Kim Dzsong Il, a Nemzetvédelmi Bizottság elnökeként kivételes kegyelemben részesítette” a két újságírót, akit júniusban ítéltek 12 év kényszermunkára illegális határátlépésért és “ellenséges tevékenységért”. A hírügynökség “a Koreai Népi Demokratikus köztársaság humanitárius politikájának és békeszeretetének” tulajdonítja a kegyelemadást.

Kim Dzsong Il utasítást adott az amerikai-koreai Euna Lee és az amerikai-kínai Laura Ling szabadlábra helyezésére. Ennek időpontja az első jelentésekből nem derül ki.

Bill Clinton volt amerikai elnök kedden érkezett meglepetésszerű látogatásra Phenjanba, hogy rávegye az észak-koreai vezetőt a kaliforniai Current TV munkatársainak elengedésére. A KCNA megfogalmazása szerint Clinton bocsánatot kért az amerikai újságírók viselkedéséért. A televíziós csatorna Al Gore egykori alelnök érdekeltsége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik