Nagyvilág

Váltságdíjat fizettek a kalózoknak

Egy EU hajózási szóvivő szerint váltságdíjat fizettek szomáliai kalózoknak, hogy engedjenek el egy német hajót, amelyet négy hónapja kerítettek hatalmukba. Bejelentése után röviddel kiszabadult a hajó.

Morten Granberg nem árulta el, hogy mennyit fizettek a Hansa Stavanger nevű hajóért és 24 főnyi legénységéért, amely német, orosz, ukrán, fülöp-szigeteki és tuvalui tengerészekből áll.

Az Európai Unió Atalanta-hadműveletének szóvivője röviddel később bejelentette, hogy a váltságdíj kifizetése után, helyi idő szerint az esti órákban kiszabadult a hajó, és észak felé, uniós hadihajók kíséretében elhagyta Haradhere kikötőt. Egy későbbi bejelentés szerint kiszabadult egy malajziai vontatóhajó is, amely 11 fős legénységével hét hónapot töltött fogságban.

A 20 ezer tonnás Hansa Stavanger április 4-én esett a tengeri rablók zsákmányául, akik az idén már több mint száz támadást hajtottak végre a Szomália körüli vizeken annak ellenére, hogy egy egész nemzetközi flotta próbálja féken tartani őket. Saját közlésük szerint 2,7 millió dolláros váltságdíjat kaptak érte. A hírt a tulajdonos, a hamburgi Leonhardt & Blumberg hajózási cég nem kommentálta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik