Nagyvilág

Szlovákia megvédi a nyelvtörvényt

Szlovákia kész megvédeni az államnyelvtörvény módosítását a nemzetközi szervezetek előtt is, s nem tartja hasznosnak és célravezetőnek, hogy az ügy nemzetközi problémává váljon - jelezte Peter Stano külügyminiszteri szóvivő hétfőn Pozsonyban.

“Azt, hogy a nyelvtörvény összhangban van a nemzetközi normákkal már az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosa is megállapította” – jelentette ki a szóvivő.

Leszögezte: Szlovákia mindig azon volt, hogy a problémára a szlovák-magyar párbeszéd keretében találjon megoldást. “A nemzetközi szervezetek fokozatos megterhelését ezzel a kérdéssel nem tartjuk a téma megoldására irányuló építő jellegű igyekezetnek” – áll a szlovák külügyi közleményben.

Stano Sólyom Lászlónak a szlovák nyelvtörvénnyel kapcsolatos aznapi állásfoglalására reagált. A magyar államfő szerint összeegyeztethetetlen a kisebbségeket védő nemzetközi törvényekkel és az Európai Unió értékrendjével a kisebbségi nyelvhasználat korlátozása Szlovákiában – közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik