Nagyvilág

Kiszabadult a bolognai pályaudvart felrobbantó terrorista

Kiszabadult a börtönből az a szélsőjobboldali olasz terrorista, akit a bolognai pályaudvaron 1980-ban elkövetett robbantásos merénylet miatt ítéltek életfogytig tartó szabadságvesztésre. A férfi szabadlábra helyezése felháborodást váltott ki az áldozatok rokonaiból.

A most 51 éves Valerio Fioravanti 26 évet töltött rács mögött. A bíróság annak idején több, rendőrök és ügyészek elleni merényletet is rábizonyított, amiért hatszor életfogytiglant szabott ki rá. Idő előtti szabadulását jó magaviseletének köszönhette – írta a Corriere della Sera.

Fioravanti az utóbbi öt évben „kijáró rab” volt: napközben a Nessuno tocchi Caino (Senki se bántsa Káint) nevű emberjogi szervezet székházában dolgozott, és csak éjszakára tért vissza a börtönbe. Mint ügyvédje közölte, Fioravanti nem részesült ítéletének enyhítésében.

A bolognai pályaudvaron végrehajtott robbantás 85 ember halálát okozta, további kétszázan megsebesültek. Fioravanti és vádlott-társa, Francesca Mambro mindvégig tagadta, hogy köze volna a merénylethez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik