Nagyvilág

Megszorít a kormány – Kubában is

admin

2009. 08. 02. 12:22

Újabb megszorító intézkedéseket jelentett be Raúl Castro kubai államfő szombaton.

A parlament ülésén “egyszerűen fenntarthatatlannak” nevezte az állami kiadások mértékét, és közölte, hogy tüzetesen átvizsgálják, majd átszervezik az oktatást és az egészségügyet, a költségcsökkentés céljával. A megszorítások a költségvetési szféra minden más területét is érintik. Felszólította honfitársait, hogy ebben a nehéz helyzetben “takarékoskodjanak, amivel csak tudnak”.

“Tökéletlen szocializmusunk feltételei között, saját hiányosságaink miatt, sokszor kettő meg kettő hármat eredményez” – ismerte el Raúl Castro.

Kijelentette, hogy kész bármilyen témáról tárgyalni az Egyesült Államokkal és az Európai Unióval, kivéve Kuba politikai és társadalmi berendezkedését. Leszögezte: nem azért választották meg az ország élére, hogy “feladja a forradalmat” és “visszahozza a kapitalizmust”. Hozzátette, hogy Kubában nem lesznek mélyreható átalakulások azután sem, hogy az ifjabb nemzedék átveszi az irányítást ő és fivére, Fidel Castro halála után.

Az 1959-es forradalom elvitathatatlan vívmányának tartott ingyenes oktatási és egészségügyi rendszert, illetve a költségvetési intézményeket sújtó újabb megszorításokat indokolva Raúl Castro elmondta, hogy a gazdasági visszaesés a vártnál is nagyobb, az országnak újra kellett tárgyalnia az adósságait és fizetési kötelezettségeit a külföldi beruházókkal és hitelezőkkel.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2011. október 3.
Ipari alpinisták dolgoznak a Petőfi híd budai hídfőjénél található Zöld Pardon egyik bejáratának bontásán. Az újbudai önkormányzat képviselő-testülete lakossági panaszokra hivatkozva döntött úgy, hogy nem hosszabbítja meg a Zöld Pardon október 31-én lejáró közterület használati szerződését, ezzel 13 éves működés után jelenlegi helyén bezárásra ítélte a szórakozóhelyet. A Zöld Pardonnak október 31-ig kell elhagynia a Goldmann György teret.
MTI Fotó: Kallos Bea
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.