Nagyvilág

‘Emberek ébredjetek, ez egy diktatúra!’

admin

2009. 08. 02. 11:01

Beszüntették adásukat a sugárzási engedély visszavonásával sújtott rádiók és televíziók Venezuelában. További kétszáz csatornát fenyegetett meg hasonló sorssal Chávez. A médiatörvény szigorításával leültethetők lesznek a "pánikot keltő" újságírók.

Az érintett 34 rádió és televízió helyi idő szerint pénteken, illetve szombat reggel függesztette fel adását, miután a tömegtájékoztatási eszközök működését szabályozó országos hatóságtól, a nemzeti telekommunikációs bizottságtól (Conatel) megkapták a hivatalos utasításokat.

A médiahatóság arra hivatkozva hozta meg a fenti lépést, hogy a magánkézben lévő adók egy részének esetében lejárt a műsorszórási koncesszió, mások pedig olyan személy nevére kaptak működési engedélyt, aki időközben elhunyt.

Tüntettek a cenzúra ellen

Tiltakozásuk jeléül több százan gyűltek össze az adásukat beszüntető rádiók és televíziók székházainál. A tüntetők az öt hírrádiót működtető, Hugo Chávez államfővel szemben kritikus hangvételű CNB-csoport székházánál “Nem a cenzúrára!” vagy éppen “Emberek ébredjetek, ez egy diktatúra!” feliratokat emeltek a magasba.

Carlos Correa, a Köztér nevű, a szólásszabadságot védelmező nem kormányzati szervezet igazgatója úgy fogalmazott, hogy Venezuelában soha nem tapasztalt, a demokrácia történetében példátlan mértékben korlátozzák a szólásszabadságot.

A Chávez-kormány egyre élesebb küzdelmet folytat a magánkézben lévő rádió- és tv-társaságokkal, fokozatosan szigorítva az ellenőrzést a magánadók fölött. Jogvédő csoportok ennek láttán hangot adtak aggodalmuknak, hogy a kormányzat megpróbálja elfojtani a hivatalostól eltérő véleményeket.

Börtön fenyegeti majd az újságírókat

Venezuela főügyésze csütörtökön a médiatörvény szigorítását és a véleménynyilvánítási szabadság korlátozását sürgette a parlament elé terjesztett törvényjavaslatában. Amennyiben Luisa Ortega Díaz kezdeményezéséből törvény lesz, úgy kettőtől négy évig terjedő szabadságvesztés várhat olyan újságírókra, szerkesztőkre és lapkiadókra, akik információikkal “pánikot keltenek, megzavarják a társadalmi békét, vagy pedig a nemzet biztonságát és függetlenségét fenyegetik”.

A főügyész kezdeményezését támogató tájékoztatási miniszter “abszolút elsődlegesnek” nevezte a média “rettentően nagy hatalmának” korlátozását. Blanca Eekhout egyúttal Venezuela és Chávez államfő elleni hangulatkeltést vetett a külföldi médiumok szemére. Utalt egy nemrég végzett felmérésre, amely különböző országok 15 újságjára terjedt ki. Állítása szerint a hazájáról megjelent 725 cikk több mint 50 százaléka negatív kicsengésű volt.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

ILLUSTRATION - A young man holds a smartphone displaying an erotic photo of a young woman in Hanover, Germany, 31 October 2013. Many headmasters from Cloppenburg have warned parents against the new trend of 'sexting', an act of sending sexually suggestive photographs between mobile phones or upload them to social networks. Photo: JULIAN STRATENSCHULTE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.