Nagyvilág

Ahol a világ vezetői nyaralnak

Festői szépségű tengerpartok, tóvidékek és szigetek várják a világ vezető politikusait, akik luxusnyaralásukról az idén sem mondanak le. A gazdasági válság, vagy egyszerűen presztízs okok miatt azonban többségük most inkább belföldi célpontokat választott. Obama egy felkapott szigeten, Medvegyev a volt szovjet nyári rezidencián, Berlusconi egy földrengés sújotta városkában pihen majd. Az FN utánajárt, hol töltik nyári vakációjukat a világ vezetői.

A világpolitikusok utazásait, nyári vakációjukat mindig is nagy érdeklődés kísérte. Különösen igaz ez a gazdasági válság idején, amikor egyre többeket foglalkoztat, hogy ha nyaralásról van szó, vajon a politikusok is meghúzzák-e a nadrágszíjat. Összeállításunkból kiderül, hogy a legtöbben, habár megtehetnék, politikai vagy presztízs okokból külföldi helyszínek helyett most inkább belföldi célpontokat választanak.

Obama szigetet választott

Az amerikai elnök a világgazdasági válság idején úgy döntött, hogy az idei nyaralásán nem hagyja el az országhatárokat, példáját több világpolitikus is követte. Kiszivárgott információk szerint az Obama család augusztus jó részét a massachusettsbeli Cape Cod szigetén, Martha’s Vineyard területén tölti. Obama két éve már járt a szigeten, amely elmondása szerint „azon varázslatos helyek egyike, ahol a legkülönbözőbb élethelyzetű emberek összegyűlnek, és egymás értékeit szem előtt tartva gondtalanul kikapcsolódhatnak”. Rövidnadrágban és borotválatlan arccal sétálgathatok, és senki nem beszél róla – áradozott a szigetről.

Martha's Vineyard az Obama-család kedvence

Martha’s Vineyard az Obama-család kedvence

Egyesek szerint Obama számára egyenesen a titkosszolgálatok emberei keresnek megfelelő szállást. Nagy kérdés, hogy a sziget Hollywood Eastként emlegetett részén, a Kennedy és a Clinton család és más hollywoodi hírességek által kedvelt negyedében vagy a gazdag fekete elit által látogatott északkeleti parton, amely többek között Oprah Winfrey és Spike Lee kedvence. Akár a fekete, akár a fehér elit üdülőjét választja, Martha’s Vineyard minden bizonnyal felkerül a leglátogatottabb turistacélpontok listájára. A New York Times szerint a sziget az Obama család személyében saját gazdaságélénkítő csomagot kapott.

Medvegyev Szocsiban nyaral

Dimitrij Medvegyev orosz elnök és Vlagyimir Putyin miniszterelnök nyári vakációja látszatra kevésbé tűnik gondtalannak. Jóllehet az üdülési szezont az Oroszország fekete-tengeri partvidékén található Szocsiban már május végén megnyitották az oda érkező orosz vezetők, a nyaralás ideje alatt rendszeresen fogadnak magas szintű delegációkat a világ minden tájáról.

Az orosz vezetők  az idén is Szocsiban üdülnek

Az orosz vezetők az idén is Szocsiban üdülnek

A Szocsiban található elnöki rezidencia történelmi jelentőségű: a területet az 1917-es orosz forradalom előtt egy Bocsarov nevű gazdag kereskedő birtokolta, magát az épületet pedig az 1930-as években építették szovjet politikusok számára nyári rezidenciaként.

Brezsnyev nagy kedvelője volt a Szocsi környékén található gyógyvizeknek, Putyin 2000-től számít rendszeres látogatónak a környéken. Ő volt az, aki a Boris Jelcin által létrehozott teniszpályát médiacentrummá és konferenciateremmé alakította. Medvegyev még csak második nyarát tölti Szocsiban, ahol a tengerparti épületszárnyban lakik, a politikusokat pedig a vendégházban fogadja.

Berlusconi földrengési területen

Az olasz miniszterelnök szintén a hazájában tölti a nyári szünidőt, sokak számára meglepő módon éppen az áprilisi földrengés által sújtott L’Aquila térségében, a 300 halálos áldozatot követelő földmozgás helyszínén. „Olyan házat keresek, amely megfelelő arra, hogy ott töltsem Augusztus nagy részét és közben szemmel tudjam tartani az újjáépítési munkálatok menetét” – jelentette ki a botrányairól híres olasz kormányfő, aki láthatóan megpróbál mindent megtenni azért, hogy a földrengési károk minél nagyobb nyilvánosságot kapjanak. Berlusconi ahhoz is ragaszkodott, hogy a G8 csúcstalálkozót az eredeti terveknek megfelelően a katasztrófa sújtotta övezetben bonyolítsák le, a legnagyobb veszteséget szenvedett falvakat pedig személyesen mutatta be a világ iparilag legfejlettebb országait vezető politikusoknak.

Berlusconi látványosságot csinált a földrengés sújtotta L'Aquilából

Berlusconi látványosságot csinált a földrengés sújtotta L’Aquilából (fotó: MTI/EPA)

Nyugalmasabb helyet választott a kikapcsolódáshoz a pápa, aki az idén nyáron az olasz Alpok festői szépségű tájain pihen. XVI. Benedek a múlt héten kezdte meg 14 napos vakációját. A 82 éves szentatya először repülőgéppel Rómából Turinba utazott, innen helikopterrel vitték Valle d’Aosta régióba, ahol a helyi polgármester fogadta. Az Alpok északnyugati részén található Les Combes di Introd egyik nyaralóját kifejezetten ez alkalomból vadonatúj zongorával szerelték fel. Ráadásul a rezidencia kertjéből lenyűgöző látvány tárul Európa legmagasabb pontjára, a Mont Blanc hófödte hegycsúcsaira.

Gordon Brown immár harmadik éve nem megy külföldre nyaralni, helyette feleségével és két fiával az angol tóvidéken tölti szabadidejét. Abban, hogy a brit kormányfő mostanában inkább a hazájában vakációzik, bizonyára az is közrejátszik, hogy az utóbbi két évben számos váratlan belföldi esemény keserítette meg a pihenésre szánt idő perceit. Tavaly éppen Suffolk megyében nyaralt, amikor David Miliband külügyminiszter újságcikket jelentetett meg, amelyből az ellenzék szerint egyértelműen kiderült, hogy a miniszter Gordon Brown székére pályázik. Miniszterelnökké választásának nyarán, 2007-ben pedig alig pár órája volt távol, amikor az országban kitört száj- és körömfájás járvány miatt krízistárgyalásokra hívták vissza Londonba.

Brown az angol tóvidékre viszi családját

Brown az angol tóvidékre viszi családját

Akik külföldre járnak

Brown elődje, Tony Blair viszont előszeretettel választ külföldi nyaralási célpontokat. Jó pár nyarat töltött már Cliff Richard barbadoszi nyaralójában vagy a Bee Geesből Robin Gibb floridai rezidenciáján.

Nicolas Sarkozy francia elnök és felesége, Carla Bruni-Sarkozy a a Bruni-család földközi-tengeri birtokán, Cap Negre-ben tölti a vakációt. Az elnök mostanság a tőle megszokottól jóval megfontoltabban nyilatkozik utazási terveiről. Óvatossága érthető, 2 éve ugyanis óriási botrányt keltett, amikor váratlanul bejelentette, hogy kéthetes nyári vakációját az egyesült államokbeli New Hampshire-ben kívánja eltölteni, nem messze George W. Bush nyaralójától. A Bostontól nem messze fekvő tóparti Wolfeboro városában egy luxusvillában szállt meg akkori felesége, Cécilai és fiuk, Louis társaságában.

A priváttengerparti résszel, magánkikötővel, wellnessrészleggel, játék- és moziteremmel rendelkező szállás szerény becslések szerint is heti 15 ezer dollárba kerülhetett. Az Élysée-palota közleményében úgy fogalmaz, hogy a család „barátok meghívására” vett részt az utazáson. A francia szocialisták szerint ugyanakkor máig nem tudni pontosan, hogy ki fizette a luxusnyaralás költségeit, mely mindennel együtt valószínűleg meghaladta Sarkozy éves fizetését.

Nem mondunk le a nyaralásról

A gazdasági válság hatására az európai és az amerikai állampolgárok többsége nem mond le a nyári vakációról – derül ki a Harris International, a FRANCE24 televízió és az International Herald Tribune közreműködésével készített kutatás adataiból. A franciák, németek, britek, spanyolok és amerikaiak nyaralási terveire van a legkevesebb hatással a válság – áll a 6300 ember megkérdezésével készített felmérésben. A német lakosság 45 százalékának nyári terveit egyáltalán nem érinti, őket követik a britek 33, a franciák 31 százalékkal.

A spanyolok 31 százaléka, az amerikaiak 30 százaléka döntött úgy, hogy anyagi okok miatt az idén változtat üdülési elképzelésein. Az összes megkérdezett 7 százaléka döntött úgy, hogy egyáltalán nem megy vakációra. Nyaralási terveiket leginkább a franciák lennének hajlamosak meghiúsítani (12 százalék), a németeknek viszont csupán 1 százaléka gondolkodik komolyan azon, hogy az idén nyáron otthon marad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik