Nagyvilág

Visszasírják a titói Jugoszláviát

A néhai Jugoszlávia területein még ma is sok olyan ember él, aki nemzeti hovatartozását jugoszlávként definiálja. A horvátországi jugoszlávok most azt kérik, ismerjék el őket külön nemzetiségnek.

A horvátországi Pulában megalakult a „Mi Jugoszláviánk Egyesület”, amely a délszláv (jugoszláv) nemzet elismerését kéri Horvátországban – írja a B92. Az alapító tagok: Zlatko Stojkovic pulai lakos, aki jelenleg Németországban dolgozik vendégmunkásként, Matija Rojnic pulai, valamint Kreso Seb zágrábi lakos. Stojkovic szerint nem véletlen, hogy éppen innen indul ez a kezdeményezés, hiszen Isztria Horvátország legtoleránsabb régiója.

Az alapítók elmondása szerint mozgalmuk fő célja rendbe tenni az emberi kapcsolatokat a néhai Jugoszlávia területein, ami valójában a délszláv nemzetek közötti kapcsolatokat jelenti.

Az egyesület Horvátországban jelenleg közel 200 tagot számlál, ezen kívül Bosznia-Hercegovinában és Szerbiában is vannak már követőik. Bárki csatlakozhat, aki délszlávnak érzi magát, ezt akár az egyesület honlapján is megteheti.

A Mi Jugoszláviánk közgyűlése kérelmet nyújtott be a horvát parlamentnek, valamint a statisztika hivatalnak, hogy a délszlávokat ismerjék el külön nemzetnek, mert a néhai Jugoszláviában egymillió kétszázezer vegyes házasság volt. Az ilyen családban élők nagy számban vallják inkább jugoszlávnak magukat, mintsem hogy választaniuk kellene: horvátok legyenek vagy szerbek.

Az Egyesület programjában kéri a titói Jugoszlávia szétesése után keletkezett országhatárok eltörlését, vám és monetáris unió létrehozását, amely a Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaság 1974-ben hozott Alkotmányán alapulna, mert szerintük e nélkül az Európai Unió kapuja is zárva marad.

Montázs: Rédley Tamás / FN

Montázs: Rédley Tamás / FN

A közgyűlés békés hangulatban telt, még a jugoszláv zászlót sem tűzték ki. Az összejövetelen részt vett a rijekai Stefica Srica Zic is, aki már évek óta Titó halálának napján stafétával indul Belgrádba, amint az szokás és hagyomány volt Titó személyi kultuszának idején. Egy röpirat is felbukkant, amelyen a következő szöveg volt olvasható: „Titó elvtárs kerestetik, mert 50 évig megakadályozta a háborúzást a délszláv a területeken”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik