Külföld

A moldáv ellenzék legyőzte a kommunistákat

admin
admin

2009. 07. 31. 22:00

Moldovában a törvényhozásba bejutott négy ellenzéki párt együttesen nyert a szerdai parlamenti választásokon, s pénteken konzultációkat kezdett koalíciójuk megalakításáról, miután száz százalékossá vált az adatok feldolgozottsága. A legerősebb párt a kommunisták pártja maradt.

A központi választási bizottság által nyilvánosságra hozott, ám még az alkotmánybíróság hitelesítésére váró adatok szerint a Moldovai Liberális Demokrata Párt a szavazatok 16,57 százalékát (17 képviselői hely) kapta, a Liberális Párt a voksok 14,68 százalékát (15 ), míg a Mi Moldovánk pártszövetség 7,35 százalékát (8).

A választáson a szavazók nyolc pártra, illetve szövetségre adhatták le voksaikat.

A három liberális mozgalom 40 képviselőt küldhet a törvényhozásba, a szavazatok 38,6 százalékát birtokolja.
Az egykori kommunista vezető, Marian Lupu által irányított Demokrata Párt, amely az ellenzékhez csatlakozott, a szavazatok 12,45 százalékát szerezte meg, ami 13 képviselői helyhez elegendő. A négy szervezet összefogása esetén az ellenzékiek 53 mandátumot birtokolnának a 101 fős parlamentben.

A kommunista párt továbbra is a legjelentősebb párt maradt a voksok 44,69 százalékával, ez 48 képviselői helyet biztosít számára a törvényhozásban.

Egyik tábornak sincs azonban meg a kétharmados, minimum 61 mandátumot igénylő többsége, amely szükséges lenne ahhoz, hogy megválassza Vladimir Voronin kommunista államfő utódát.
A Demokratákat vezető Marian Lupu pénteken azt mondta, hogy rokonszenvez egy nagykoalíció megalkotásának gondolatával az új parlamentben. Úgy vélekedett, hogy a kommunista párton belül vannak demokratikus nézeteket valló emberek, akik valamilyen módon csatlakozhatnának a demokratikus koalícióhoz.

Voronin csütörtökön nem zárta ki egy nagykoalíció létrehozását. Hangoztatta: “széles alapokon nyugvó koalíció létrehozására van szüksége az országnak, hogy minden a helyére kerüljön, és vége legyen a majd fél éve tartó szembenállásnak”.

A négy ellenzéki párt vezetői pénteken első alkalommal találkoztak a szerdán lezajlott előre hozott választások óta, hogy koalíciójuk megteremtéséről tárgyaljanak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Hmejmími légitámaszpont, 2017. december 11.
Vlagyimir Putyin orosz elnök (k) pilótákkal fényképezkedik a szíriai Hmejmímnél működő orosz légitámaszponton 2017. december 11-én. Putyin a bázison tett villámlátogatásán elrendelte az orosz csapatok Szíriából történő visszavonásának megkezdését. (MTI/AP/Szputnyik/Kreml pool/Mihail Klimentyev)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.