Nagyvilág

Orbánról cikkez a Der Standard

Egy tekintélyes német kereszténydemokrata politikus nyilatkozatát és Orbán Viktor ezzel nagyjából egy időben megjelent írását veti egybe Paul Lendvai a Der Standard című liberális osztrák lap csütörtöki számában megjelent cikkében.

Az ausztriai magyar újságíró megállapítja, hogy miután a szociáldemokrata vagy balközép pártok – noha széles körben bírálják a “vadkapitalizmust” – Németországtól kezdve Franciaországon és Olaszországon át Magyarországig jelenleg képtelenek rá, hogy új koncepciókkal és személyiségekkel visszaszerezzék a választók többségének bizalmát.

Felidézi azt az interjút, amelyet Kurt Biedenkopf egykor meghatározó német kereszténydemokrata politikussal, volt szászországi kormányfővel készített a közelmúltban a Der Spiegel című német hetilap. A veterán politikus a németországi őszi választás után akár egy konzervatív-zöld koalíciót is elképzelhetőnek tart.

Biedenkopf önkritikus ráeszmélésével szemben – folytatja a neves ausztriai magyar újságíró – Orbán Viktor magyar ellenzéki vezető, aki nagy valószínűség szerint Magyarország miniszterelnöke lesz, a német politikussal készített interjúval szinte egy időben megjelent cikkében „térítő mellékzöngékkel” arról ír, hogy jobboldali korszak köszönt Európára. A szerző ismerteti Orbánnak a hét végén a Magyar Nemzet című újságban megjelent írását, kiemelve a politikusnak azt a gondolatát, hogy ha az európai jobboldal betöltené „történelmi küldetését”, rendet teremtene, felszámolná a zűrzavart, amelyet a bukott neoliberális politika okozott. Orbán ezért európai megújulásra számít a következő 15-20 évben – írja Paul Lendvai.

Noha több mint 30 évvel fiatalabb, mint Biedenkopf, a felemelt mutatóujjú, győzelmében biztos Orbán nem a jobb- és baloldali néppártok párbeszédre épülő konszenzusos demokráciájának jövőbeli koncepcióját képviseli – állapítja meg a Der Standardban megjelent cikkében Paul Lendvai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik