Nagyvilág

Tízezer ujgur tűnt el Kínában

Rebija Kadír, az északnyugat-kínai Hszincsiang (Xinjiang) autonóm terület ujgur lakosságának emigrációban élő vezetője Tokióban kijelentette, hogy "közel tízezren tűntek el egyetlen éjszakán Urumcsiban", a terület székhelyén a július eleji etnikai zavargások idején. Kína elítélte Kadír tokiói látogatását.

“Hova tűntek? Ha halottak, hol találhatók?” – kérdezte a 62 éves asszony szerdai sajtóértekezletén, tokiói látogatásának második napján. A 2005 óta egyesült államokbeli száműzetésben élő Rebija Kadír, aki a müncheni központú Ujgur Világszövetséget is vezeti, azzal vádolja a kínai kormányt, hogy “meg akarja semmisíteni az ujgur népet”.

Peking viszont az Ujgur Világszövetséget vádolja a lázongások szításával, Kadírt pedig “bűnözőnek” tartja. Az asszony tagadja, hogy bármi szerepe lett volna az erőszak kirobbanásában. Egy kínai illetékes szerint a július 5-én kitört zavargásoknak 197 halottjuk volt Urumcsiban, az ujgur ellenzék szerint azonban “talán” ezrekre is tehető a halottak száma.

Tokiói sajtóértekezletén Rebija Kadír azt szorgalmazta, hogy a nemzetközi közösség küldjön ki független vizsgálóbizottságot a történtek megvilágítására. “Ha Kína magabiztosan állítja, hogy az egész az ujgurok hibájából történt, akkor nyissa meg a területet, és mondja el a vizsgálóbizottságnak, mi történt valójában” – hangoztatta.

Az ellenzéki vezér “döbbentnek és csalódottnak” mondta magát a washingtoni kormányzatnak a hszincsiangi zavargások utáni, “kissé távolságtartó” magatartása miatt. “Szeretném hinni, hogy az Egyesült Államok nem marad ilyen érzéketlen. Remélem, hogy megfelelő választ fog adni” – tette hozzá.

Peking élesen elítélte Kadír tokiói látogatását. A kínai külügyminiszter-helyettes bekérette Japán pekingi nagykövetét, kifejezte országa “erőteljes rosszallását”, és követelte, hogy “a japán kormány tegyen hatékony lépéseket (Kadír) Kína-ellenes, szakadár tevékenységének beszüntetése érdekében Japánban” – közölte a pekingi külügyminisztérium.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik