Nagyvilág

A portugálok államszövetséget akarnak Spanyolországgal

Portugália lakosainak csaknem 40 százaléka azt szeretné, ha hazájuk államszövetségre lépne a szomszédos Spanyolországgal - derül ki a salamancai egyetem felméréséből.

A “szövetkezési” óhaj okai főleg gazdasági természetűek. Portugália ugyanis e téren az Európai Unió leggyöngébb tagállamai közé tartozik. Hazai összterméke (GDP) alig ötöde a spanyolországinak.

A megkérdezett portugálok 59 százaléka szeretne közös adórendszert Spanyolországgal, 72 százalék pedig eltörölné a két ország között fennálló munkavállalási korlátokat. Spanyol lapok szerdai beszámolói szerint a portugáloknak csaknem a fele szorgalmazza, hogy a spanyol nyelv váljék kötelező tantárggyá Portugália általános iskoláiban.

Az államszövetség iránti lelkesedés spanyol földön már távolról sem ilyen nagy. A megkérdezett spanyoloknak mindössze 30 százaléka támogatná az egyesülést a kicsiny és gazdaságilag gyönge nyugati szomszéddal, míg 34 százalék kifejezetten ellenzi azt. Csupán 37 százalék tartaná jó ötletnek, ha a két szomszédos ország közös adórendszert vezetne be. A portugál nyelv iskolai oktatásának kötelezővé tételét pedig a spanyolok 76 százaléka elutasítja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik