Nagyvilág

Pokolgép robbant Észak-Spanyolországban

Gépkocsiba rejtett pokolgép robbant szerda hajnalban az észak-spanyolországi Burgos városában egy csendőrlaktanyánál, a mentőszolgálat szerint a detonációban 46-an könnyebben megsebesültek. Harmincnyolc sebesültet horzsolásokkal és zúzódásokkal szállítottak kórházba.

Jelentős kár keletkezett a Guardia Civil (csendőrség) tizennégy szintes épületében; minden ablak kitört, az egyik oldalfal teljesen leomlott. Kész csoda, hogy senki sem sebesült meg komolyabban – mondta a mentőszolgálat szóvivője. Hírek szerint egy teherautóba rejtették a robbanószerkezetet, és az autót az épület mögött állították le.

A csendőrség szóvivője szerint a robbantást valószínűleg a Baszk Haza és Szabadság (ETA) szakadár szervezet hajtotta végre, jóllehet az ETA rendszerint előre figyelmezteti telefonon a hatóságokat, ha merényletre készül, s most ez nem történt meg.

A független Baszkföldért harcoló ETA az elmúlt négy évtizedben 826 embert ölt meg merényleteivel Spanyolország északi és Franciaország déli részén. Az elmúlt hónapokban a hatóságok számos ETA-tagot tartóztattak le, őrizetbe vették a szervezet négy vezetőjét is, közöttük az ETA katonai vezetőjének tartott Jurdan Martitegit is. Júniusban-júliusban, három hét leforgása alatt 18 ETA-tag került rendőrkézre. A letartóztatásokkal meggyengített szervezet feltehetően igyekszik megmutatni, hogy továbbra is képes merényleteket elkövetni.

A spanyol belügyminisztérium emellett azért is számolt azzal, hogy az ETA a napokban merényletet követ el, mert pénteken lesz 50 éve, hogy a földalatti szervezet Bilbaóban megalakult.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik