Külföld

Ökológiai bomba ketyeg Erdélyben

admin
admin

2009. 07. 29. 18:27

Magyarországot is fenyegető ökológiai bomba ketyeg az Erdélyi-szigethegységben, ahol a Rosia Poieni melletti zagytározóban lévő savas-ciános víz semlegesítése okoz gondot a helyi hatóságoknak.

Stefan Bardan, Fehér megye prefektusa szerdán a román kormány segítségét kérte, hiszen a zagytározó szennyező vizének semlegesítésével foglalkozó bukaresti cég július elején egyoldalúan felbontotta szerződését a román állammal, így a naponta több mint 20 ezer euróba kerülő semlegesítés a helyi hatóságokra hárul.

A prefektus a szerdai kormányülésen elmondta, hogy jelenleg még ellenőrzés alatt áll a helyzet, de a zagytározó valóságos ökológiai bomba. Mint mondta, körülbelül tíz napig elég az a mészmennyiség, amit beszereztek a savas víz semlegesítésére.
A prefektus szerint a környezetrehabilitálás a rézbánya tulajdonosára, az állami tulajdonban lévő abrudbányai Cupruminre hárul azt követően, hogy az Energomineral – amely rézkitermeléssel és a zagytározó semlegesítésével is foglalkozott – felbontotta a szerződést a román állammal.

A bukaresti vállalat arra hivatkozva határozott a szerződésbontásról, hogy a román gazdasági minisztérium nem akarta újratárgyalni a vállalattal kötött együttműködési megállapodást. A réz kitermelése nem volt nyereséges, és az Energomineral adósságot halmozott fel.

A Valea Sesei-i zagytározó savas vize az Aranyos folyóba kerülhet, amely vízzel látja el a Kolozs megyei Torda (Turda) és Aranyosgyéres (Campia Turzii) városokat. Egy nagyobb méretű szennyezés azonban Magyarországot is érintheti, hiszen az Aranyos a Maros folyóba ömlik.

Az Erdélyi-szigethegységben fennálló környezetszennyezési veszély Traian Basescu román államfő figyelmét sem kerülte el. Románia első embere tíz nappal ezelőtt a helyszínre látogatott. “Nem lehet egy ilyen ökológiai bombán üldögélni. Ez készülő gyilkosság” – mondta az államfő, aki leszögezte, hogy megoldást kell találni a kialakult helyzetre.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.