Nagyvilág

Menekültekkel süllyedt el egy hajó Kubánál

Félő, hogy majdnem százan életüket vesztették abban a szerencsétlenségben, amely még hétfőn történt a Karib-tengeren.

A korábbi hírek szerint haiti menekültekkel a fedélzetén felborult és elsüllyedt egy bárka Kuba közelében, a Turks- és Caicos-szigeteknél. A túlterhelt hajón mintegy 200-an próbáltak elmenekülni hazájukból, az amerikai kontinens legszegényebb országából, s a legújabb hírek szerint 118 ember élte túl a tragédiát. A mentőalakulatok 15 holttestet találtak eddig, 67-en pedig hivatalosan eltűntnek számítanak, de a szigetek parti őrségének parancsnoka kedden rendkívül pesszimistán nyilatkozott sorsukról. Mint mondta, valószínűleg már csak holttesteket fognak találni, s a túlélők is nagyon rossz állapotban vannak.

A beszámolók szerint a hajó 160 menekülttel a fedélzetén hagyta el Haitit, majd útközben megállt, hogy még további 40 embert vegyen a fedélzetére. Az érintettek a Bahama-szigetekre, vagy az Egyesült Államokba próbáltak eljutni.

“Ezeknek a bárkáknak nincs motorjuk, hanem hevenyészett vitorlákkal haladnak. Így azután az emberek oda mennek, ahova a hajó viszi őket” – mondta az amerikai parti őrség egyik szóvivője. Évről évre több száz haiti próbál eljutni hazájából az onnan ezer kilométerre levő amerikai partokig. A Turks és Caicos-szigetek 160 kilométerre vannak Haititól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik