Nagyvilág

Diákcsíny volt a helyiek szerint a bonyhádi robbantás

A helyi rendőrség, az MSZP és a Fidesz ottani képviselői egybehangzóan azt állítják: a két évvel ezelőtti bonyhádi robbantás diákcsíny volt, annak semmi köze nem volt terrorcselekményekhez, a fiatalokat nem politikai célok vezérelték.

Az elkövetők fiatalkorúak voltak és pusztán a kíváncsiság vezérelte őket, erre a megállapításra jutott a két évvel ezelőtti nyomozás – közölte Kreiner József alezredes, a Bonyhádi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési főelőadója szerdán.

Hozzátette: ez egy diákcsíny volt, fel sem merült, hogy bármiféle politikai ok állna a háttérben. Ugyanezt mondta Potápi Árpád, Bonyhád polgármestere, a Fidesz helyi szervezetének vezetője. Mint felidézte, két évvel ezelőtt először az a hír terjedt el, hogy meteorit csapódott a város határában a földbe, majd a rendőrség kiderítette, hogy néhány fiatal robbantott. A vitatott videót két éve nem látta Potápi Árpád, csak most, amikor azt bemutatták mint a terrorveszély állítólagos bizonyítékát.

A polgármester elmondta, hogy a robbantás kapcsán egyetlen szó utalást sem tett terrorcselekményre sem a rendőrség, sem az ügyészség, sem a bíróság. Ez a történet – mint fogalmazott – most sem arról szól, hogy van-e terrorveszély az országban, hanem arról, hogy Draskovics Tibor igazságügy-miniszter bizonyítékot hamísított.

Potápi Árpád azt mondta, nem tud arról, hogy a fiatalok – akik két éve elkövették a robbantást – bármilyen politikai szervezetnek tagjai lennének. Takács László az MSZP bonyhádi szervezetének elnöke is úgy nyilatkozott: nincs tudomása arról, hogy bármilyen csoportosuláshoz tartoznának a fiatalok.

Sümegi Helga, az ügyben érintett bonyhádi fiatal akkori védője elmondta az MTI-nek, hogy a cselekménnyel azonos súlyú, enyhe büntetést kaptak a fiatalok: pénzbüntetést, próbára bocsátást és felfüggesztett büntetést. Az ügyvéd hozzátette, hogy a fiatalok az interneten találtak egymásra, közös volt bennük a pirománia iránti érdeklődés. A társaságnak egy bonyhádi tagja volt. A politikai indíttatás, terrorcselekménnyel való kapcsolat egyetlen egyszer sem merült fel – közölte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik