Nagyvilág

Megroggyant a román kormánykoalíció

Példátlan hevességű nyílt háború robbant ki a tavaly év végén létrejött romániai demokrata-szociáldemokrata nagykoalíció tagjai között, miután a szociáldemokraták az ellenzékkel együtt megszavazták, hogy Elena Udrea demokrata miniszter ellen is parlamenti vizsgálóbizottságot állítsanak fel.

A román képviselőház 103 támogató vokssal döntött úgy, hogy megvizsgálja, miként költött el közpénzeket az Udrea által vezetett idegenforgalmi szaktárca. A minisztert a sajtó azzal gyanúsította meg, hogy indokolatlanul sokat költött a minisztérium berendezésére, így függönyre, szőnyegre és irodafelszerelésre.

Egy hónap alatt ez már a második olyan vizsgálóbizottság, amely demokrata minisztereket vizsgál közpénzek elköltése miatt. Korábban Monica Iacob Ridzi volt sportminiszter ellen vizsgálódtak a képviselők. Az időközben lemondott tárcavezető ellen most már a korrupcióellenes ügyészség is megindíthatja a bűnvádi eljárást, mert a román képviselőház hétfőn este elsöprő többséggel megvonta Ridzi mentelmi jogát.

Mindkét vizsgálóbizottság létrehozásában a demokratákkal együtt kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) nyújtott segítséget az ellenzéknek. A keddi román sajtó beszámolói szerint a Demokrata Liberális Párt (PD-L) vezetői nem hajlandók többet elnézni koalíciós partnerük “különutas politizálását”.

A szociáldemokraták hetek óta ellenzéki pártként viselkednek, hiszen év végén elnökválasztás lesz Romániában, és a demokraták által támogatott Traian Basescu államfő legfőbb kihívója a szociáldemokrata Mircea Geoana pártelnök lesz.

Emil Boc miniszterelnök, a PD-L elnöke a Gandul című napilap szerint egy zárt ajtók mögötti tanácskozáson kilátásba helyezte a két párt “házasságának” felbontását, miután nem sikerült lebeszélnie a PSD-t az Udrea elleni vizsgálóbizottság létrehozásának támogatásáról.

A demokrata pártelnök a nyilvánosság előtt is ostorozta a “hűtlen” koalíciós partnert. Boc szerint a két párt nagyon eltávolodott egymástól, hiszen a szociáldemokraták kizárólag az elnökválasztásra összpontosítanak, és megfeledkeznek a kormányprogramban vállalt kötelezettségekről. A Cotidianul című napilap szerint a két kormánypárt között egyre gyakrabban felszínre törő viták a koalíció “hamarosan bekövetkező halálát” vetítik előre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik