Nagyvilág

Izrael felé tartanak az amerikai merénylők

Hét embert vettek őrizetbe az Egyesült Államokban Észak-Karolinában, azzal a váddal, hogy többek között Izraelben és Jordániában készültek merénylet elkövetésére.

A férfiak az Egyesült Államok területén működő kiképzőtáborokban kaptak felkészítést és anyagi segítséget külföldi merényletek elkövetéséhez.

A fő vádlott, a 39 éves Daniel Boyd, megjárta az afganisztáni és pakisztáni kiképzőtáborokat, majd hazatérve saját tábort hozott létre, itt készítette fel többek között két fiát is – írja a BBC. Boyd az észak-karolinai Raleigh-ben telepedett le azt követően, hogy 1992-ben hazatért afganisztáni útjáról. A hét férfit gyilkosságra és emberrablásra való szervezkedéssel vádolják.

Az utóbbi három évben Boyd és társai másokkal szövetkezve fiatalokat képeztek ki és segítettek annak érdekében, hogy külföldre kerülve gyilkosságot hajtsanak végre – jelentette ki David Kris, az amerikai Igazságügyi Minisztérium illetékese.

Nem ez az első ilyen eset az Egyesült Államokban. Tavaly májusban öt embert tartóztattak le azzal a váddal, hogy fel akarták robbantani a Sears-tornyokat Chicagóban. 2008 januárjában pedig a muszlim Jose Padillát több mint 17 év börtönre ítélték külföldi merényletek szervezéséért és a terrorizmus támogatásáért.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik