Nagyvilág

Hasba lőtték az orosz keresztapát

A moszkvai rendőrség közlése szerint egy orvlövész megsebesítette kedd este Vjacseszlav Ivankovot, az orosz maffia egyik mitikus alakját.

A férfi, akit amerikai ügyészek néhány éve az orosz szervezett bűnözés egyik keresztapájaként emlegettek, a támadás nyomán haslövéssel került kórházba. A rendőrség név nélkül nyilatkozó ügyeletese szerint Ivankov egy észak-moszkvai kávézóból lépett ki, amikor a jelekből ítélve egy orvlövész lelőtte.

Az orosz alvilágban csak a Kis Japánként emlegetett Ivankov egy börtönbüntetés után 1992-ben álnéven New Yorkba települt, hogy átvegye a Little Odessa (Kis Odessza) néven ismert brooklyni orosz negyed ellenőrzését. Az amerikai titkosszolgálatok gyanúja szerint emellett azt tervezte, hogy egyesíti az egyesült államokbeli orosz maffia összes ágát.

1995-ben letartóztatták, és elítélték, amiért több millió dollárt akart kizsarolni egy orosz emigránsok által működtetett New York-i befektetési cégtől. Kilenc évi börtön után 2004-ben kiadták Oroszországnak egy gyilkossági vád alapján, de 2005-ben felmentették a vád alól, és szabad lábra helyezték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik