Nagyvilág

Sarah Palin az elnöki székre pályázik?

Megvált az alaszkai kormányzóságtól Sarah Palin, az amerikai Republikánus Párt tavalyi alelnökjelöltje, aki július eleji bejelentésének megfelelően Fairbanksban átadta a hatalmat Sean Parnell alkormányzónak, helyi idő szerint vasárnap.

Palin július 3-án váratlanul, különösebb indoklás nélkül mondott le posztjáról. Lakhelyén, Wasillában tett bejelentése után azonnal elkezdődött a találgatás: valószínűleg azért távozik a kormányzói székből, hogy előkészítse 2012-es elnökjelölti kampányát. A vasárnapi hatalomátadáson tartott búcsúbeszédében Palin nem fedte fel, hogy milyen hosszú távú politikai tervei vannak. Palin azt már korábban megígérte, hogy nem pályázza meg újra a kormányzóságot, amelyre 2006-ban választották meg.

Sarah Palin népszerűsége az egekbe szökött a tavalyi elnökválasztási kampányban, amikor John McCain elnökjelölt őt választotta alelnökjelöltjének. S bár általános támogatottsága azóta csökkent, a Republikánus Párt konzervatív bázisában továbbra is “rocksztárnak” számít.

A liberális hangvételű The Washington Post korábban úgy kommentálta a lemondást: a kormányzói teendőktől megszabadulva Palinnak nyilván módja nyílik, hogy kiépítse csapatát és az országot járva támogatást szerezzen “várható jelöléséhez”. Az újság idézte Palin egy korábbi nyilatkozatát, amelyben azt mondta, az elnöki poszt megpályázása egy hivatalban levő alaszkai kormányzó számára szinte lehetetlen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik