Nagyvilág

Páncélozott kocsival ment nyaralni a német miniszter

Pontosan két hónappal az országos parlamenti választások előtt politikai botránnyá dagadt hétfőre a német egészségügyi miniszter „rejtélyes" autóügye. Az ellenzéki liberálisok és a Zöldek - a kereszténydemokratákkal együtt - azonnali parlamenti vizsgálatot követelnek.

A Spanyolországban nyaraló szociáldemokrata Ulla Schmidt 200 ezer eurós szolgálati Mercedesét Alicantéban éppen akkor lopták el, amikor népszerűségének mélypontján lévő pártja megkezdte a kampányhajrát.

Ez is magyarázza, hogy a koalíciós partner konzervatívok és az ellenzéki pártok együttesen indítottak támadást az SPD és a miniszter asszony ellen. A CDU egyik magas rangú politikusa az adófizetők pénzének botrányos eltüntetésével vádolta Ulla Schmidtet annak kapcsán, hogy a páncélozott hivatali kocsi – sofőrrel együtt – „elkísérte” őt az alicantei nyaralásra. Az ellenzéki liberálisok és a Zöldek – a kereszténydemokratákkal együtt – azonnali parlamenti vizsgálatot követeltek, sürgetve, hogy Ulla Schmidt a Bundestag költségvetési bizottságában adjon számot a történtekről.

A Mercedest az elmúlt hét végén ismeretlen tettesek tulajdonították el a spanyol városban, belopózva a sofőr szálláshelyére és elemelve a kulcsot. Az ügy vasárnap vált ismertté, és azonnali tiltakozási hullámot váltott ki amiatt, hogy miért volt szüksége nyaralás közben a miniszternek a szolgálati autóra és a sofőrre is.

Az egészségügyi minisztérium egy hétfői hivatalos közleményben újabb magyarázattal állt elő. Azt hangoztatta, hogy az érvényes rendelkezéseknek megfelelően a kormány bármelyik miniszterének a szolgálati gépkocsi még nyaralás közben is rendelkezésére áll, ha a pihenés idejére hivatalos programokat is tervez. Ulla Schmidt pedig találkozni kívánt Spanyolországban élő németekkel, sőt előadást is tervezett az ottani német nagykövetségen a honi egészségügy helyzetéről. A közlemény szerint az autót egy miniszter még magáncélra is igénybe veheti, ebben az esetben azonban “zsebből” szigorúan ki kell fizetnie a kilométerpénzt. Arra a kérdésre, hogy a sofőrt miért kísérte el annak 15 éves fia is Alicantéba, a minisztérium azt válaszolta: az iskolai szünet miatt ezt a miniszter külön engedélyezte, ellenkező esetben a fiú egyedül maradt volna otthon.

Mindez azonban a sajtót aligha hatotta meg, a hétfői újságok rendkívül élesen bírálták a minisztert, felróva neki egyebek között, hogy nagymértékben hozzájárult a politikusokkal szemben meglévő általános bizalmatlanság további erősödéséhez. Emlékeztettek arra, hogy a szolgálati gépkocsi éppen azt a kormánypolitikust „fuvarozza” Spanyolországban, aki a kórházak és az egészségbiztosítók lehető legtakarékosabb gazdálkodásának szószólója.

A hírek szerint Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter, a szociáldemokraták kancellárjelöltje – aki kedden kezdi országos kampánykörútját – azonnali magyarázatot vár párttársától, illetve miniszteri kollégájától.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik