Nagyvilág

Megszavazhatják az írek a lisszaboni szerződést

Bízik a lisszaboni szerződésről szóló, október eleji népszavazás sikerében az ír miniszterelnök. Brian Cowen a Handelsblatt című német lapnak adott hétfői interjújában úgy értékelte, hogy országában ma teljesen más a helyzet, mint a szerződést elutasító tavalyi referendum idején volt.

Ma csaknem az egész parlament – beleértve az ellenzéket is – az uniós reformszerződés mellett van – hangoztatta a kormányfő, utalva arra: a pártok ma már Európa kérdését külön kezelik a vitatott nemzeti kérdésektől. Cowen szerint nem Európát teszik felelőssé azért, mert egyes területeken rosszul mennek a dolgok.

A miniszterelnök rendkívül jelentősnek nevezte azt is, hogy ma Írországban semmilyen kampány nem zajlik a lisszaboni szerződés, illetve az Európai Unió ellen. Ezenkívül a jelenlegi válság kapcsán az írek rádöbbentek arra, hogy mennyire hasznos az euró, és mennyit segített az országnak az Európai Központi Bank. Még egyértelműbbé vált az ír gazdaság európai összefonódása, mint ahogy az a tény is, hogy az EU támogatja és nem hátráltatja az ír gazdaságot a válság következményeinek leküzdésében – hangoztatta Brian Cowen, aki szerint a lakosság jelentős része is megértette ezt.

A kormányfő megerősítette azokat a felméréseket, amelyek szerint a szavazók csaknem 60 százaléka ezúttal igent mond majd a lisszaboni szerződésre, és csak 29 százalékuk biztos abban, hogy nemmel fog voksolni. Mindennek ellenére úgy értékelte, hogy a verseny még nem lefutott. „Október 2-ig kampányolunk a lakosság támogatásáért, és igyekszünk meggyőzni az ír állampolgárokat arról, hogy miért előnyös a lisszaboni szerződés mellett voksolni” – fűzte hozzá a kormányfő.

Cowen azt állította, hogy az írek alapjában rendkívül Európa-barát emberek, és azok voltak korábban is. A lisszaboni szerződés tavalyi elutasítása épp ezért szerinte nem Európa és nem is az Európai Unióban való ír tagság alapvető elutasítását jelentette. „A gond az volt, hogy túl sok más dolog, illetve probléma esett egybe a tavalyi szavazással, és ezek negatív hatással voltak” – fogalmazott a miniszterelnök.

A kormányfő úgy vélte, hogy az októberi népszavazás sikere Írország, az ír emberek és a gazdaság alapvető érdeke, ezért a szavazásig hátralévő időben mindenekelőtt a sikerekről és az esélyekről kell beszélni. „Ezenkívül a lisszaboni szerződés tervezetében átfogó módosításokat értünk el” – tette hozzá a miniszterelnök, utalva a nemzeti érdekek figyelembevételének szükségességére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik