Nagyvilág

Izrael megtámadná Iránt

Izrael továbbra is fontolgatja katonai erő bevetését Irán nukleáris terveinek meghiúsítására, s más országokat is arra biztat, hogy hagyják nyitva e lehetőséget.

„Egyértelmű véleményünk, hogy semmilyen lehetőségről nem szabad lemondani. Ez a politikánk, és komolyan gondoljuk – mondta hétfőn újságíróknak Ehud Barak izraeli védelmi miniszter, miután Jeruzsálemben találkozott amerikai kollégájával, Robert Gatesszel. – Másoknak is hasonló álláspontot javaslunk, de nem diktálhatunk senkinek.”

Hozzátette azonban, hogy elsőbbséget kell adni a diplomáciának és lehetőség szerint az Irán elleni keményebb szankcióknak. Gates azt hangoztatta, hogy az Egyesült Államok reméli, Teherán választ ad szeptemberig, amely határidő „nem növeli jelentősen senkinek a kockázatát”.

Közös sajtóértekezletükön hozzátette azonban, hogy elsőbbséget kell adni a diplomáciának és lehetőség szerint az Irán elleni keményebb szankcióknak. Gates azt hangoztatta, hogy az Egyesült Államok reméli, Teherán szeptemberre választ ad. “Az elnök (Barack Obama) választ vár őszre, talán az ENSZ-közgyűlés idejére”, amely szeptember közepén kezdődik. Mint mondta, ez a határidő “nem növeli jelentősen senkinek a kockázatát”.

Az izraeli védelmi miniszter megjegyzése szerint “fontos tudni – főleg a Közel-Keleten – hogy az Egyesült Államok, a világ első számú hatalma a mérsékelt országok oldalán áll a szélsőségesekkel szemben”. Gates biztosította vendéglátóját, hogy Washington továbbra is jelentős katonai támogatást nyújt Izraelnek. “Az Egyesült Államok fenntartja az évenkénti szilárd katonai támogatást (…) hogy megerősítse Izrael védelmét a rakéták egyre nagyobb fenyegetésével szemben – mondta. – Továbbra is biztosítjuk az izraeli nemzetvédelem számára a legkorszerűbb fegyvereket.”

A Pentagon vezetője mindamellett hangsúlyozta, hogy Izrael hosszú távú biztonsága végső soron az “életképes közel-keleti békétől függ, amely cél létfontosságú a térség stabilitása szempontjából”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik