Külföld

Észak-Korea beszélgetne az atomfegyverekről

admin
admin

2009. 07. 27. 07:16

Észak-Korea nyitottságát hangoztatta a párbeszéd felújítására nukleáris kérdésekről, hogy csökkentse a feszültséget atomfegyverkezési programja körül.

A phenjani külügyminisztérium hétfői nyilatkozata a jelek szerint az Egyesült Államokkal való közvetlen tárgyalásokra utalhat, de konkrétan nem nevezi meg azokat. A közlemény szerint Észak-Korea nem fogja felújítani a hatoldalú tárgyalásokat a nukleáris kérdéskörről, de – mint a nyilatkozatban hozzáfűzik – “van egy speciális és fenntartott formája a párbeszédnek, amely megfelelne a jelenlegi helyzetnek”. Észak-koreai részről nem fejtették ki, hogy miből is állna a párbeszédnek ez az új formája.

A phenjani közlemények csak nagyon ritkán tesznek említést a tárgyalások lehetőségéről, különösen az elmúlt hónapok növekvő feszültségében, amelyet az észak-koreai nukleáris kísérlet és több kísérleti rakétaindítás jellemezett. Az elszigetelt Észak-Korea e kísérletekkel megerősítette pozícióit, és ezért itt az ideje a tárgyalásoknak.

Sin Sun Ho, Észak-Korea ENSZ-nagykövete pénteken azt sugalmazta, hogy országa érdekelt a Washingtonnal való közvetlen tárgyalásokban. A legnagyobb észak-koreai újság, a Rodong Sinmun (Munkásújság) vasárnap azt írta, hogy három nappal ezelőtt a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) külügyminisztereinek thaiföldi tanácskozásán az észak-koreai küldöttség vezetője a nukleáris vitáról kijelentette, hogy az kizárólag Washingtonra és Phenjanra tartozik.

Moszkva üdvözölte a nyilatkozatot

Az orosz külügyminisztérium illetékese üdvözölte Észak-Korea hajlandóságát a párbeszédre. “Phenjan részéről ezt a rugalmasság jeleként, a jó irányba tett lépésként lehet értékelni” – közölte egy orosz külügyi forrás.

“Reméljük, ez annak a jele lehet, hogy (Észak-Koreában) egyre inkább belátják: a tárgyalásoknak nincs alternatívájuk” – tette hozzá a név nélkül nyilatkozó tisztségviselő, akit az orosz hírügynökség idézett.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.