Nagyvilág

Ahmadinezsád kirúgta négy miniszterét

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök menesztette a kulturális, a hírszerzési, a munkaügyi és az egészségügyi minisztert - jelentette vasárnap a teheráni média. A leváltott miniszterek bírálták az elnök személyzeti politikáját.

Jól értesült források szerint Golam Hoszein Mohszeni-Edzseinek, a hírszerzési és biztonsági ügyek miniszterének azért kellett távoznia, mert a kormány szerdai ülésén bírálta Ahmadinezsád rokonának, Eszfandiar Rahim Masajének első alelnökké történt kinevezését – jelentette a MEHR hírügynökség. Masaje szombaton Irán legfőbb politikai és vallási vezetője, Ali Hamenei követelésére végül lemondott alelnöki tisztéről, amelyre július 17-én nevezte ki Ahmadinezsád.

Masaje kinevezése általános felháborodást váltott ki a konzervatívok körében. Azért orroltak meg rá, mert 2008 júliusában a hivatalos teheráni politika szellemével ellentétesen azt mondta: Irán “az amerikai nép és az izraeli nép barátja”.

Muhammad Hoszein Szafar-Harandi kulturális és vallásügyi, Muhammad Dzsahromi, munka- és szociálisügyi és Kamran Bakeri-Lankarini közegészségügyi miniszter távozásának okát a hírügynökség nem ismertette, de az ok vélhetően azonos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik