Külföld

Magyarlakta településeken nem irt szúnyogot Fico

admin
admin

2009. 07. 24. 11:51

Míg Robert Fico miniszterelnök a kormány tartalékalapjából 100 ezer eurót adott a héten az erdőháti (Záhorie) településeknek szúnyogirtásra, addig a Duna menti magyarlakta települések nem kaptak semmilyen támogatást, holott itt is rendkívül elszaporodtak a vérszívók - írja a Bumm.sk szlovákiai magyar hírportál pénteken.

A Révkomáromi járás a környezetvédelmi minisztériumtól kért 100 ezer eurót a rendkívül elszaporodott szúnyogok irtásra, ám egyelőre választ sem kaptak. Martin Bician, a révkomáromi körzeti környezetvédelmi hivatal elöljárója szerint a járásnak is járna az állami támogatás a permetezésre.

A Sme című pozsonyi napilapnak elmondta, a szúnyogokkal kapcsolatos katasztrófahelyzet szintje az árvízkészültség szintjétől függ. Az Erdőháton harmadfokú készültség volt júniusban, a Komáromi járásban pedig másodfokú, ám Bician szerint így is jogosult lenne a járás a támogatásra. Közölte, a kerületi környezetvédelmi hivatalon keresztül a környezetvédelmi tárcától kértek pénzt, ám válaszra sem méltatták őket.

Az erdőháti települések személyesen Robert Ficónál lobbiztak, míg a Komárom járásból az illetékes minisztériumnál próbálkoztak. „Nincs információm arról, hogy a Komárom környéki önkormányzatok a kormányfőhöz fordultak volna a szúnyogirtással kapcsolatban“ – állítja Brano Ondrus kormányszóvivő.

Igazságtalanság

Csóka Lajos, Nagykeszi polgármestere szerint igazságtalan, hogy csak az erdőháti települések kapnak pénzt. Elmondta, a községnek maradt még némi pénze, így önerőből permeteznek.

Asbóth Sándor dunamocsi polgármester elmondta, csalódott volt, amikor olvasta, hogy az erdőháti települések kapnak támogatást, a Komáromi járás viszont nem. Hozzátette: a község nem tudja fedezni a permetezés költségét, így kénytelenek elviselni a vérszívókat. A komáromi települések nem tervezik, hogy ők is Robert Ficónál lobbizzanak. „Kérdéses, hogy van-e értelme Pozsonyba menni“ – mondta Asbóth.

A Dunaszerdahelyi járásból a dunai vízerőmű közelében fekvő községek, Vajka, Doborgaz, Nagybodak és Bős vezetői is a környezetvédelmi tárcához fordultak támogatásért.

Elviselhetetlenül sok a vérszívó

Ágh Magdolna, Bodak polgármestere a kormányfőhöz kíván fordulni rendkívüli segítségért. „Komolyan fontolgatom, hogy ezek után én is a miniszterelnöktől kérek pénzt. Ugyanis nálunk is nagyon elszaporodtak a szúnyogok. Kis település lévén nagyon alacsony a költségvetésünk. A megyétől kaptunk támogatást, 1071 eurót, de csak visszatérítendő kölcsön formájában, vagyis ezt az év végéig vissza kell fizetnünk” – mondta az Új Szónak.

Boráros József doborgazi polgármester kijelentette: „Ha valahol elviselhetetlenül sok a vérszívó, akkor nálunk igazán az, a település nagyon közel fekszik a Dunához és az erőműhöz.“ Hozzátette: ő is szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy kapnának-e segítséget a kormánytól, ezért önerőből próbálják megoldani a problémát.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Hemzseg a hibáktól A Piramis

The Dark knight Le chevalier noir
The Dark Kight 
2008
Real  Christopher Nolan
Heath Ledger.
COLLECTION CHRISTOPHEL © Warner Bros
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.