Nagyvilág

Kirúgatnák Ahmadinezsád alelnökét

Egy jelentős iráni vallási méltóság felszólította Mahmúd Ahmadinezsád elnököt, hogy menessze új alelnökét, Eszfandiar Rahim Masajét.

Ahmad Hatami ajatollah a pénteki ima során azt állította, Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője azt kívánja, hogy az alelnökké egy héttel ezelőtt kinevezett Masaje távozzon a tisztségéből. “Azt szerettük volna, hogy (az ügy) ne jusson el olyan messzire, hogy a legfőbb vezetőnek kelljen véleményt mondania” – jelentette ki Hatami az állami rádióban élőben sugárzott prédikációjában.

A konzervatív nézeteket valló Hatami, a Szakértők Tanácsának tagja felszólította Ahmadinezsádot, hogy a lehető leggyorsabban engedelmeskedjen a legfőbb vallási és politikai vezetőnek.

Masaje kinevezése általános felháborodást váltott ki a konzervatívok körében. Azt vetik az új alelnök szemére, hogy 2008 júliusában a hivatalos teheráni politikával ellentétesen azt mondta: Irán “az amerikai nép és az izraeli nép barátja”.
Több iráni vezető megerősítette a napokban, hogy Hamenei ajatolláh nem támogatta Masaje kinevezését, és ezt jelezte is. Hivatalosan azonban sehol nem erősítették meg ezt az információt.

A saját táborából érkezett bírálatok dacára Ahmadinezsád feltételek nélküli támogatásáról biztosította új alelnökét. Azt mondta, Masaje olyan, mint a “tiszta forrásvíz”, s neki ezer oka van arra, hogy becsülje őt. Amúgy rokoni kapcsolatban állnak, egymás nászai, Masaje lánya Ahmadinezsád fiának a felesége.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik