Nagyvilág

Kelemen Hunor modernizálná a román alkotmányt

A román alkotmány korszerűsítését is tartalmazza majd Kelemen Hunornak, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) államfőjelöltjének választási programja, amely szerint az alaptörvénynek a kollektív jogokat is biztosítania kell a nemzeti kisebbségek számára.

A politikus pénteken Csíkszeredában tartott sajtótájékoztatóján kifejtette, hogy programjában jelentős teret szentel majd az alkotmány modernizálásának. Hangsúlyozta: az RMDSZ soha nem vonta kétségbe Románia egységes és oszthatatlan létét, csak a nemzetállam fogalmát vitatja immár húsz éve.

A politikus Traian Basescu román államfőnek a múlt héten, Tusnádfürdőn kifejtett gondolatai kapcsán beszélt minderről. Basescu hallgatósága előtt – hangos tiltakozás közepette – többször is megismételte a román alkotmány első cikkelyét, amely kimondja, hogy Románia egységes, oszthatatlan, szuverén és független nemzetállam.

Kelemen leszögezte: Románia nemzetállam jellegéről addig vitatkoznak majd, amíg a román partnerek be nem látják, hogy a XIX. századi fogalom helyett Romániának igazodnia kell a XXI. századi értékekhez. Rámutatott: a kollektív jogokat és a nyelvi jogokat is tartalmaznia kell a módosított alkotmánynak, amelynek a központosított államformát is le kell bontania.

“Az Európai Unióban azok az államok erősek, amelyekben a közösségeknek lehetőségük van dönteni saját ügyeikben” – fogalmazott az RMDSZ államfőjelöltje. A nyelvi jogok európai támogatását illetően bátorító példaként említette Szlovéniát, ahol nemrég fogadták el azt a törvényt, amely szerint az olasz és magyar közösségek által lakott országrészekben a szlovén nyelvvel egyenrangú a két kisebbség nyelve. Romániában az év végén rendeznek elnökválasztást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik