Külföld

Börtönt kapott Seselj

admin
admin

2009. 07. 24. 16:48

Védett tanúk kilétének felfedése miatt 15 hónap börtönbüntetésre ítélte pénteken a Nemzetközi Törvényszék Vojislav Seseljt, aki ellen eredetileg a boszniai háborúban elkövetett bűnök miatt indult eljárás Hágában.

A hatodik éve őrizetben lévő Seselj egy 2007-ben megjelent könyvében annyira pontos leírást adott az ellene indított per három védett tanújáról, hogy annak alapján könnyen azonosítani lehet őket.

Vojislav Seselj (Fotó: MTI)

Vojislav Seselj (Fotó: MTI)

A bírák szerint így az eljárási szabályokat áthágva leleplezte a védett tanúkat, ez pedig a bíróság megsértésének minősül, ami 15 hónap börtönbüntetést von maga után. A vétséget súlyosbítja, hogy a szerző a kötetben részleteket is közölt az egyik tanú vallomásából, ami ugyancsak szabálytalan – áll az ítélet indoklásában.

Az egyebek között gyilkossággal és embertelen bánásmóddal vádolt Seselj eredeti perét idén februárban határozatlan időre felfüggesztették, éppen azért, mert a bírák attól tartottak, hogy a vádlott vagy környezete nyomást gyakorol a tanúkra.

A Szerb Radikális Párt (SRS) vezetője – aki börtönéből is irányítani tudja pártját – 2003-ban önként feladta magát a hágai székhelyű törvényszéknek, de az ENSZ-testületet azóta is többször törvénytelennek minősítette.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.