Külföld

Amerika kezet nyújtott Grúziának

admin
admin

2009. 07. 23. 13:40

Visszafordíthatatlannak nevezte csütörtökön Grúzia NATO-csatlakozási folyamatát a grúz elnök, a tbiliszi látogatásán tartózkodó vendége, Joe Biden amerikai alelnök pedig azt ígérte, hogy Washington mindennemű segítséget megad a kaukázusi köztársaságnak. Oroszország nem nézi jó szemmel a találkozót.

Miheil Szaakasvili azt mondta a Bidennel folytatott megbeszélésen, hogy Grúzia nem tér le a NATO-integráció és a szuverén, demokratikus ország építésének útjáról. Emlékeztetett arra, hogy a NATO-hoz való csatlakozásról már tavaly év elején, népszavazáson döntött Grúzia népe.

Az Egyesült Államok támogatja

Biden kijelentette, hogy az Egyesült Államok mindennemű támogatást megad Grúziának. “Az Egyesült Államok Grúzia mellett áll, és mellette is fog állni, támogatni fogja az országot. Elő fogjuk segíteni a grúz gazdaság fejlődését, a biztonság megerősítését és a demokrácia megszilárdítását” – hangoztatta Biden.

Szaakasvili megköszönte az Egyesült Államoknak az “aktív és többévi” támogatást, és biztosította az amerikai alelnököt arról, hogy Grúzia pontosan végre fogja hajtani a stratégiai partneri viszonyról szóló, januárban aláírt chartát.

Az oroszok megakadályozzák a felfegyverkezést

Biden és Szaakasvili találkozójával nagyjából egy időben Grigorij Karaszin orosz külügyminiszter-helyettes kijelentette: Moszkva konkrét lépéseket tesz annak érdekében, hogy megakadályozza Grúzia ismételt felfegyverkezését a tavalyi orosz-grúz háborút követően. A miniszterhelyettes a grúz-orosz háború első évfordulója előtt adott interjúban leszögezte, “folytatják azt a politikát, amelynek célja megakadályozni a Miheil Szaakasvili elnök vezette rendszer ismételt felfegyverkezését”.

Joe Biden a nap folyamán találkozni fog Tbilisziben ellenzéki vezetőkkel is. Előző este a grúz ellenzék nyilatkozatban kérte az Egyesült Államokat, hogy támogassa a grúziai demokrácia helyreállítását, továbbá az előre hozott választások megrendezését. Az ellenzékiek nyilatkozatukban leszögezték, hogy az Egyesült Államok feltétlen támogatása ellenére a Szaakasvilit hatalomra juttató grúziai “rózsás forradalom” után az állami intézmények nem a nemzet szolgálatában állnak, a tömegtájékoztatást, a parlamentet, a bíróságokat és az üzleti szférát ismét kisajátítja a korrupt és klánként működő kormánypárt, az ország visszatért az önkényuralomhoz.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.