Nagyvilág

A szlovák sajtó is cincálja a nyelvtörvényt

Eltérően kommentálja a szerdai szlovákiai sajtó azt az egy nappal korábbi pozsonyi bejelentést, miszerint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségi főbiztosa nem talált semmi kivetnivalót a szlovák államnyelvtörvény közelmúltban elfogadott módosításában.

A liberális Sme óvatosan fogalmaz, s azt írja: ha a jogszabály valóban összhangban van Szlovákia nemzetközi kötelezettségvállalásaival a kisebbségek irányában, akkor az jó hír. Hozzáteszi: ez azonban nem jelenti azt, hogy sikerült eloszlatni minden kétséget.

“A kétségek akkor oszlanak el végképp, ha azok a szervek, amelyek az Európai Unióban és Szlovákiában az állampolgári jogokat védik, szintén megerősítik, hogy a módosítás nem jelent megengedhetetlen beavatkozást az alkotmány és a nemzetközi szerződések által garantált emberi jogokba sem” – húzza alá a mértékadó lap.

Az Új Szó kommentárja szerint “kiderült, nincs ebben az országban egyetlen ember sem, aki tudná, mit tartalmaz pontosan a kulturális minisztérium amatőr sovinisztái által összekotyvasztott nyelvtörvény. Az egyetlen, ami világos: Szlovákiában hirtelen mindenki foggal-körömmel védi a fasisztoid jogszabályt. Nagyon kíváncsi vagyok, mit magyarázhattak el a szlovák illetékesek az EBESZ kisebbségi főbiztosának a nyelvtörvényről, ha az nem lát kivetni valót a jogszabályban” – írja a szlovákiai magyar nyelvű napilap főszerkesztője, Molnár Norbert.

“A találkozó utáni sajtótájékoztatón ugyanis maga Marek Madaric kulturális miniszter sem tudta elmondani, mit tartalmaz a törvény. Nem is tudhatta, mert Szlovákiában egyetlen törvény sem szabályozza, mi a nyilvános érintkezés”. Ezt mindenki a maga módján értelmezheti, talán ezért nem mert válaszolni Madaric egyetlen nyilvános érintkezés”- kérdésre sem. Márpedig a törvény egyik alap kifejezése a nyilvános érintkezés”, erre épülnek az egyes rendelkezések” – mutat rá a szerző.

Szerinte két hatalmas probléma van ezzel a törvénnyel: az első és legfontosabb a filozófiája. Az ilyen jellegű törvények Európában a kisebbségek nyelvét védik, a szlovák ezzel szemben a kisebbségek ellen fogalmazódott meg. “Amikor a magyarfaló Madaric azt üzeni a magyar politikusoknak, hogy nem 200 évvel ezelőtt élünk, célt tévesztett, hiszen éppen az ő törvényének filozófiája kb. 200 éves, magyarul: maradi és sovén.”

“A másik komoly gond a törvénnyel éppen gumijellege. Mindenki úgy értelmezi, ahogy akarja. Ha egy hivatalnok reggel rosszul ébred, büntethet. Neki más a nyilvános, mint másnak, nekünk más, mint egy aktakukacnak. Nem véletlen, hogy a minisztérium okosai két nap alatt két ellentmondó információt adtak lapunknak a törvényről és értelmezéséről. Ez előrevetíti, hogy a szlovákiai kisebbségek a közeljövőben nemcsak politikai megrendelésre, hanem hivatalnoki stréberkedésből is sikanírozva lesznek. Jönnek a választások, kell a gumi a rágcsáláshoz” – zárja kommentárját az újság.

A Pravda című független lap kommentárjának lényege: a szlovák nyelvtörvényért folytatott csatában a magyarok vesztésre állnak, mert úgy látszik, hogy a nemzetközi szervek is Szlovákiának adnak igazat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik