Nagyvilág

Öt év múlva áll helyre a brit életszínvonal

Öt évbe telik a jelenlegi súlyos recesszió után, mire a britek életszínvonala eléri a tavalyit, áll egy vezető londoni gazdaságelemző cég szerdai előrejelzésében, amely szerint a hatalmasra duzzadó államadósság törlesztési terhe ugyanezen idő alatt csaknem megkétszereződik.

A National Institute of Economic and Social Research (NIESR) szakértőinek prognózisa szerint a brit hazai össztermék (GDP) az idén 4,3 százalékkal esik; a kormány hivatalos előrejelzése 3,5 százalékos visszaesés 2009 egészére.

A NIESR azzal számol, hogy a majdani fellendülés is meglehetősen vérszegény lesz: a ház 2010-re egy százalékos, 2011-re 1,8 százalékos növekedést jósol. A cég elemzőinek számításai szerint az egy főre jutó brit GDP-érték reálértéken 2014 márciusában éri el ismét a tavalyi első negyedévben – a recesszió hivatalos kezdetekor – mért szintet.

Az elemzés 165,7 milliárd font idei nettó állami hitelfelvételi igénnyel számol, vagyis valamelyest kevesebbel a kormány által a költségvetésbe beállított 175 milliárd fontnál, de a NIESR prognózisában szereplő hiteligény is 12 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánynak felelne meg. A brit kormány ennél valamivel borúlátóbb: a 2009-2010-es pénzügyi év költségvetése azzal számol, hogy az államháztartási deficit a recesszió és az óriási gazdaságösztönző kiadások miatt az idén eléri a becsült GDP-érték 12,4 százalékát, ami példátlan hiány a modern brit gazdaságtörténetben.

A NIESR szerint azonban a brit állami hitelpiaci finanszírozási igény még 2013-2014-ben is 120-160 milliárd font között lesz, és az államadósság törlesztésére az adóbevételek 9 százalékát kell majd fordítani abban a pénzügyi évben a jelenlegi 5 százalék körüli szint helyett. A Standard & Poor’s nemzetközi hitelminősítő május végén – hatalmas globális piaci visszhangot kiváltó intézkedéssel – stabilról leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta Nagy-Britannia – az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság – lehető legjobb, “AAA” szuverén adóskockázati besorolásának kilátását, arra a várakozására hivatkozva, hogy a jelenlegi költségvetési folyamatok nyomán a brit nettó államadósság középtávon megközelíti a hazai össztermék 100 százalékát.

Londoni elemzői vélemények szerint ebben a helyzetben a brit lakosságnak súlyos költségvetési megszorító intézkedésekre kell felkészülnie. A Centre for Economics and Business Research (CEBR) nevű vezető gazdaságelemző központ legutóbbi előrejelzése szerint százmilliárd font körüli – az éves brit hazai össztermék hozzávetőleg 8 százalékának megfelelő – adóemelésekre és kiadáscsökkentésre lesz szükség Nagy-Britanniában a recesszió és a gazdaságélénkítő programok által felduzzasztott államháztartási hiány lefaragása végett.

A CEBR prognózisa szerint ha a jövőre esedékes brit választások után – ahogy azt a közvélemény-kutatási adatok és a fogadóirodák is valószínűsítik – konzervatív kormány kerül hatalomra, az a cég által szükségesnek tartott 100 milliárd fontos kiigazításból 20 milliárd fontot adóemeléssel, 80 milliárd fontot kiadáscsökkentéssel fog előteremteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik