Külföld

Ingyentelekkel csalogatják a fiatalokat Erdélybe

admin
admin

2009. 07. 22. 16:37

Négyszer több fiatal jelentkezett az ingyentelek-programra Sepsiszentgyörgyön, mint ahányat biztosítani tud a város. A házhelyekre pályázni lehet, és azok a fiatalok kaphatnak esélyt, akik szeretnének Erdélybe visszatelepülni. Egy feltétel azért van: a ház felépítését 55 százalékban maguknak kell finanszírozniuk.

Antal Árpád polgármester még megválasztása előtt megígérte, hogy ingyenházhelyet biztosít a hazatelepedni vágyó fiataloknak – írta szerdán az erdélyi Krónika online kiadása. A programot hivatalosan tavaly novemberben indította el az önkormányzat, és a határidőig 141 szándéknyilatkozatot nyújtottak be az érdeklődő fiatalok, akik külföldről vagy valamelyik hazai nagyvárosból térnének haza szülővárosukba, ha megkapnák az ingyentelket.

Folytatódik a program

Az önkormányzat a határidő lejárta után benyújtott iratcsomókat is elfogadta, a késlekedők, illetve azok, akik idén nem jutnak házhelyhez, várólistára kerülnek, a program ugyanis a következő években folytatódik.

Az önkormányzat a Sugásfürdő felé vezető Borvíz utcában levő területet szánta e célra. A többhektáros, városi tulajdonban lévő területre ANL-tömbházakat is építenek majd, és évente 50, egyenként 300, illetve 500 négyzetméteres házhelyet mérnek ki a hazatelepedő fiatalok számára. Az önkormányzat elkészített három típustervet, a program résztvevőinek ezek betartásával kell legtöbb két esztendő alatt felhúzniuk a házat az ingyen kapott területre. A telek nagysága attól függ, hogy a kedvezményezett melyik tervet választja. Az ingyentelekhez jutó fiataloknak fél év után kell bizonyítaniuk, hogy rendelkeznek a ház felépítéséhez szükséges összeg 55 százalékával.

Pontrendszer alapján rangsoroltak

Bár az önkormányzat korábban is elbírálhatta volna az igényléseket, Antal Árpád arra várt, hogy a kormány véglegesítse az Első otthon programot, hogy ennek alapján is lehessen módosítani a feltételrendszeren. A kéréseket szabályozott pontrendszer alapján rangsorolják. Az iskolai végzettség jelentősen befolyásolhatja a végeredményt, hiszen a doktorátussal rendelkezők 30, az egyetemet végzettek 20 pontot, a főiskolával, szakképesítéssel rendelkezőknek 10 pont, a középfokú végzettségért 5 pont jár – írja a Krónika.ro.

A programban a már Sepsiszentgyörgyön élők is részt vehetnek, de aki máshonnan tér haza, az 10 pluszpontra jogosult. A polgármester többször hangsúlyozta, hogy a városnak felkészült szakemberekre van szüksége, és számításai szerint az egyetem elvégzése után csupán a sepsiszentgyörgyi fiatalok 43 százaléka tért haza.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Speaker giving a talk on corporate Business Conference. Audience at the conference hall. Business and Entrepreneurship event.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.