Nagyvilág

Fico keményen visszaszólt

Robert Fico hétfőn határozottan elutasította a négy magyar parlamenti pártnak a szlovák államnyelvtörvény visszavonását kérő közös nyilatkozatát. A nyelvtörvény szent szlovák ügy, a magyar politikusok minden határt túlléptek – mondta a szlovák kormányfő.

“A szlovák koalíció és a kormány nem enged semmiféle külföldi nyomásnak és zsarolásnak, s az államnyelvtörvény kérdésében nem hátrál meg” – szögezte le a szlovák miniszterelnök rendkívüli sajtóértekezleten Pozsonyban.

Fico szerint a nyelvtörvény módosítása nem csorbítja, hanem hét esetben kiszélesíti a szlovákiai kisebbségi nyelvhasználatot. Kijelentette: a nyilatkozattal a magyar politikusok mindent határt túlléptek. Megfogalmazása szerint tarthatatlan az a helyzet, hogy Szlovákia déli részein az ott élő szlovákok a hivatalokban nem tudják megértetni magukat az államnyelven.

A nyelvtörvényt “szent szlovák ügynek” minősítette Fico, aki szerint a magyar politikusok nem értették meg, hogy a történelmi Magyarország már a múlté, Szlovákia pedig önálló, szuverén ország. “A magyar politikusok talán annak örülnének a legjobban, ha a Szlovákia déli részén élő szlovákok – ha ott akarnak élni – rá lennének kényszerítve a magyar megtanulására” – vélte Robert Fico.

Élesen kikelt a magyar parlamenti nyilatkozat ellen a szlovák kulturális miniszter is. “A magyar parlament nyilatkozata azt bizonyítja: a magyar politika megrekedt a 19. században, mert annak az elképzelésnek a rabja, hogy a magyarok még mindig parancsolnak a szlovákoknak” – nyilatkozta egyebek között Marek Madaric.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik