Nagyvilág

Véres polgárháborút jósol Chávez

Útban van Honduras felé Manuel Zelaya; a hatalmától megfosztott és száműzött elnök hazájában akarja felállítani kormánya főhadiszállását, ahonnan levezényli "a végső harcot" a puccs vezetői ellen - közölte megbuktatott Zelaya-kormány volt külügyminisztere.

Patricia Rodas nem árulta el, hogy Zelaya hol akarja berendezni kormánya székhelyét, mikor és hol lép be Honduras területére. Mint mondta, ezt maga az elnök jelenti be, ha szükségesnek látja. Rodas erről azután beszélt, hogy helyi idő szerint csütörtökön megérkezett a bolíviai fővárosba, La Pazba Hugo Chávez venezuelai elnök társaságában.

A hadsereg június végén távolította el a hatalomból és Hondurasból Zelayát. A száműzött elnök egy hétre rá megpróbált hazatérni, de a hadsereg eltorlaszolta a fővárosi repülőtér leszállópályáját.

Zelaya hívei beváltva ígéretüket csütörtökön néhány órára teherautókkal és más gépkocsikkal lezárták a fővárosba, Tegucigalpába észak és dél felől be-, illetve kivezető főutakat. Miután feloldották az útzárat, azzal fenyegetőztek, hogy pénteken ismét megbénítják a főváros környéki forgalmat. A rendőrség szerint Zelaya hívei a Salvador felé, illetve onnan vezető utakat is blokád alá vették.

Hugo Chávez arra figyelmeztetett, hogy Hondurasban egyre feszültebb és forróbb a helyzet, és “véres polgárháborúba” torkollhat, amely átterjedhet más latin-amerikai országokra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik