Nagyvilág

Gasparovic aláírta

Ivan Gasparovic szlovák államfő pénteken aláírta az államnyelvtörvény módosítását - közölte a pozsonyi SITA hírügynökség. A szlovák államfő szerint a nyelvtörvény módosítása jó, és szükség volt rá.

A sokat vitatott jogszabályt élesen bírálták a szlovákiai magyarok képviselői, s feszültséget váltott ki Magyarország és Szlovákia viszonyában is.

“Szükséges volt”

A nyelvtörvény módosítása “jó, és szükség volt rá” – állítja a szlovák államfő. “Az államnyelv védelmét kell szolgálnia elsősorban a hivatalos kapcsolatokban, tehát ott, ahol feltétlenül szükség van nyelvünk, az államnyelv, tehát a szlovák nyelv megőrzésére” – tolmácsolta Gasparovic véleményét Marek Trubac szóvivő. “Az elnök úr elutasítja a törvény ellenzőinek véleményét, akik az Európai Parlamentben, Szlovákiában vagy külföldön azt állítják, hogy a jogszabály botrányos. Semmiképpen sincs szó kisebbségellenes támadásról. Ez egy olyan törvény, amely védelmezi az irodalmi szlovák nyelv használatát ott, ahol erre szükség van” – mondta Trubac.

5 ezer eurós büntetés

A módosított nyelvtörvény a két szlovákiai magyar párt, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) és a Híd egybehangzó véleménye szerint korlátozza a kisebbségek anyanyelvhasználati jogait, és sérti jelenlegi jogállásukat Szlovákiában. A jogszabályt a szlovákiai magyar civil szervezetek, valamint a szlovák nyelvű sajtó is kritikával illette. A szlovák politikai vezetés váltig azt hangoztatja, hogy a törvény a kisebbségi nyelvhasználatot nem érinti.

A nyelvtörvény megsértéséért bizonyos esetekben akár 5000 eurós pénzbüntetés is kiszabható. Az MKP azt tervezi, hogy az államnyelvtörvény ügyét az alkotmánybíróság elé viszi. Marek Madaric kulturális miniszter a törvény szigorításának szükségességét annak egyre gyakoribb megsértésével és figyelmen kívül hagyásával indokolta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik