Külföld

Nem akarnak amerikai radart a csehek

admin
admin

2009. 07. 14. 15:39

A csehek kétharmada továbbra is ellenzi, hogy az Egyesült Államok Csehországba telepítse tervezett rakétavédelmi pajzsának radarállomását - derült ki abból a felmérésből, amelynek eredményét kedden tették közzé Prágában.

A prágai CVVM közvélemény-kutató intézet júniusi országos felmérése szerint a radarállomás esetleges létrehozását a megkérdezettek 67 százaléka elutasítja, 26 százaléka támogatja, míg 7 százaléknak nincs egyértelmű véleménye, illetve nem nyilatkozott.

Ezek az arányok nagyjából másfél éve változatlanok. Az emberek 71 százaléka úgy véli, hogy a radarról népszavazáson kellene dönteni. Ezt azonban az eddig kormányzó jobbközép koalíció megakadályozta. A népszavazás kiírását elsősorban a kommunisták követelték, de a szociáldemokraták is támogatják.
Az elképzelések szerint a Lengyelországba telepítendő amerikai rakéták célravezetésére szolgáló radarállomás Prágától délnyugatra a Brdy katonai körzetben épülne fel.

A cseh-amerikai szerződéseket tavaly nyáron írták alá Prágában. A szerződéseket a korábbi jobbközép kormány az év elején a parlament elé terjesztette. Miután azonban kiderült, hogy nincs meg az elfogadáshoz szükséges többségi támogatás, a szavazás előtti utolsó pillanatban a kormány visszavette a dokumentumokat a parlamentből.

A cseh és az amerikai kormány 2008-ban egyezett meg a radarállomás létrehozásában, amely az amerikai légvédelmi ernyő egyik európai pillére lenne. A megállapodásnak ma sincs többségi támogatása a cseh parlamentben. Prágában most arra várnak, hogyan viszonyul a projekthez Barack Obama új amerikai elnök. A cseh sajtó azzal számol, hogy Obama nagy valószínűséggel átértékeli a tervet, s a radarállomás létrehozását legalábbis elhalasztják.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.